У НБУ повідомили про втрати економіки України з початку війни

Читать на русском
Україна, крім фінансових, зазнала великих втрат людського капіталу - це міграція громадян за кордон через бойові дії, а також загибель цивільних і військових
Ілюстративне фотоKyiv Live

Російські окупаційні війська з початку війни й по поточний день завдали Україні загального збитку на 100 мільярдів доларів - сюди входять руйнування житла, об'єктів бізнесу та іншої важливої інфраструктури.

Про це повідомляється в опублікованому 21 червня звіті про фінансову стабільність Національного банку України.

«Крім пониження поточного виробництва, війна істотно скорочує потенціал економіки. За оцінками НБУ, втрати фізичного капіталу від руйнувань підприємств, житла та інфраструктури на початок травня досягли 100 млрд доларів – це еквівалент 50% ВВП 2021 року» - наголошується в повідомленні.

До кінця тижня ЄС затвердить фінансовий пакет допомоги для України – BloombergДо кінця поточного тижня Євросоюз затвердить черговий фінансовий пакет допомоги для України у розмірі 9 млрд. євро.

Також Україна, крім фінансових, зазнала великих втрат людського капіталу - це міграція громадян за кордон через бойові дії, а також загибель цивільних та військових.

«Зважаючи на високу невизначеність фактично припинена інвестиційна діяльність. Для відновлення від наслідків війни економіці може знадобитися дуже тривалий період і допомога з боку міжнародних партнерів», - сказано у звіті.

Обсяг допомоги, про надання якої Україні заявили партнери, становить 30 млрд доларів. Зараз надано 7,4 млрд доларів.

Тим часом згідно з оцінкою глави Європейського інвестиційного банку Вернера Хойера, Україні може знадобитися 1,1 трлн доларів (близько трильйона євро) зовнішньої допомоги для відшкодування збитку, нанесеного вторгненням росії.

Загальна сума збитку, який сільськогосподарська галузь України зазнала в результаті повномасштабного російського вторгнення, становить 4,29 млрд доларів.

Наприкінці травня президент Володимир Зеленський повідомив, що росія завдала Україні збитків більш ніж на 0,5 трильйона доларів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: