Україна вимагає відстрочення платежів за державним боргом – Financial Times

Читать на русском
Якщо Київ піде на такий крок, то це означатиме дуже крутий поворот української політики, яка з початку війни з росією наполягає на повному виконанні своїх зобов'язань
Ілюстративне фото24 канал

Україна планує знову просити іноземних інвесторів про реструктуризацію свого державного боргу. Уряд прагне зберегти фінанси, оскільки війна з росією набуває затяжного характеру.

Про це повідомляє Financial Times.

Нововведення від НБУ: що буде з курсом та які можуть бути ризики для економікиНБУ скасував обмеження на встановлення курсу в банках для готівкової валюти. Слово і діло розбиралось, якими можуть бути ризики для економіки.

Так, за даними ЗМІ, Міністерство фінансів України 20 липня проситиме іноземних приватних інвесторів погодитися на відстрочку платежів за держборгом. Українські джерела видання повідомляють, що Кабінет Міністрів підписав запит про введення дворічного мораторію на погашення єврооблігацій на суму в три мільярди доларів; що, по суті, буде рівносильно дефолту.

Видання зазначає, що якщо Київ піде на такий крок, то це означатиме дуже крутий поворот української політики, яка з початку війни з росією наполягає на повному виконанні своїх зобов'язань, щоб зберегти довіру міжнародних інвесторів. З лютого Україна виплатила за зобов'язаннями понад мільярд доларів - при дефіциті бюджету в п'ять мільярдів доларів кожен місяць. І хоча фінансова підтримка України західними країнами з травня зросла, уряд все ще змушений звертатися за допомогою до Національного банку, що може спровокувати інфляційну спіраль.

У Мінфіні дали прогноз щодо зростання дефіциту держбюджетуЧерез війну дефіцит державного бюджету України зросте до 5-7 млрд доларів у квітні та травні.

Міністр фінансів України Сергій Марченко у розмові з виданням зазначив, що для країни зараз дуже ризиковано покладатися на можливості НБУ і закликав Міжнародний валютний фонд скоріше надати Україні нову фінансову допомогу.

«Ми готові до такого обговорення... Я вважаю, що МВФ також відкритий для такого обговорення. Я вірю, що ми можемо рухатися швидше. Нам потрібно зрозуміти, що нам потрібно робити у 2023 році», - сказав він, при цьому відмовившись коментувати можливий дефолт України.

Нагадаємо, 30 червня ЗМІ повідомили, що Україна вивчає можливість реструктуризувати зовнішній державний борг, оскільки бюджет в умовах війни має вкрай обмежені джерела фінансування, частина з якого відволікається на обслуговування держборгу. Однак рішення з цього питання раніше кінця літа очікувати не варто.

Однак 15 липня в Міжнародному валютному фонді заявили, що очікують продовження політики Києва, при якій Україна акуратно обслуговує свій державний борг. У МВФ очікують, що така ситуація триватиме і далі.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: