Україна вивчає можливість реструктуризації зовнішнього боргу – Bloomberg

Читать на русском
Цей варіант зараз вивчається в тісній консультації з МВФ, проте рішення з питання реструктуризації очікується тільки в кінці літа
Ілюстративне фотоGetty Images

Україна вивчає можливість реструктуризувати зовнішній державний борг, оскільки бюджет в умовах війни має вкрай обмежені джерела фінансування, частина з якого відволікається на обслуговування держборгу. Однак рішення з цього питання раніше кінця літа очікувати не варто.

Про це повідомляє американське видання Bloomberg з посиланням на власні джерела, знайомі з обговоренням питання.

Зараз, за даними джерел, розглядається кілька сценаріїв. Обговорення проходить в тісній консультації з Міжнародним валютним фондом - він консультує владу та одночасно веде аналіз фінансової та боргової ситуації в Україні. Передбачається, що реструктуризація боргів України дозволить гарантувати, що фінансова допомога від союзників не піде на погашення облігацій.

Джерела сказали агентству, що одним з варіантів, який розглядається, може стати так званий «запит на згоду» - це запит від емітента на узгодження власником облігацій внесення змін в умови випущених цінних паперів. Другий варіант, який вивчається - використання у якості застави заморожених російських активів, проте поки до кінця не ясні юридичні деталі реалізації цього варіанту.

У МВФ на прохання про коментар відповіли обтічними формулюваннями - заявивши, що Фонд з початку війни активно консультує Україну. У Міністерстві фінансів України від коментарів відмовилися.

Нагадаємо, в середині травня міністр фінансів Сергій Марченко повідомив, що з початку повномасштабної війни Україна витратила на військові потреби 245,1 млрд гривень (8,3 млрд доларів). При цьому, згідно з червневими даними USAID, щомісячні військові витрати України становлять 5-6 млрд доларів.

Втрати державного бюджету України через війну, за словами прем'єр-міністр Дениса Шмигаля, становлять близько 2 млрд гривень на день.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: