У МВФ очікують, що Україна продовжить обслуговувати державний борг

Читать на русском
МВФ на початку війни передав Україні 1,4 млрд доларів і продовжує підтримувати її за рахунок розподілу спеціальних прав запозичень. Також через МВФ Україну підтримують країни-донори
Ілюстративне фотоdepositphotos.com

У Міжнародному валютному фонді зазначають, що Україна дуже акуратно обслуговує свій державний борг. У МВФ очікують, що така ситуація триватиме і далі.

Про це заявив представник МВФ Джеррі Райс на брифінгу 14 липня, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Райс зазначив, що МВФ очікує від України дій щодо подальшого акуратного обслуговування держборгу. Це офіційна позиція фонду - МВФ не давав Україні рекомендацій запросити заморожування платежів і так далі.

Наслідки світових фінансово-економічних кризСвітова економічна криза близько, вважають у МВФ і Світовому банку. Слово і Діло пропонує подивитися, які кризи вже пережив світ.

За його словами, МВФ на початку війни передав Україні 1,4 млрд доларів і продовжує підтримувати її за рахунок розподілу спеціальних прав запозичень. Також через МВФ Україну підтримують країни-донори - поки що це Німеччина, Канада і Нідерланди, але у Фонді очікують, що незабаром будуть і інші спонсори. При цьому пріоритетний спосіб фінансування, з точки зору МВФ - це грантове фінансування.

«У короткостроковій перспективі це найкраща форма допомоги, яку може надати міжнародне співтовариство у світлі військової ситуації та характеру потрясінь. І це дало б можливість українському уряду продовжувати свою діяльність без додаткових боргів» - резюмував Райс.

Аналітики прогнозують відновлення економіки росії за 10 років, України – за 5За прогнозом S&P, економіка росії після санкцій відновиться за десять років. А економіці України для повернення до довоєнного рівня знадобиться п'ять років.

Нагадаємо, 30 червня ЗМІ повідомили, що Україна вивчає можливість реструктуризувати зовнішній державний борг, оскільки бюджет в умовах війни має вкрай обмежені джерела фінансування, частина з якого відволікається на обслуговування держборгу. Однак рішення з цього питання раніше кінця літа очікувати не варто.

Нагадаємо, в середині травня міністр фінансів Сергій Марченко повідомив, що з початку повномасштабної війни Україна витратила на військові потреби 245,1 млрд гривень (8,3 млрд доларів). При цьому, згідно з червневими даними USAID, щомісячні військові витрати України становлять 5-6 млрд доларів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: