Ахметов вийшов з-під двох критеріїв для визнання олігархом – Малюська

Читать на русском
Рінат Ахметов більше не підпадає під дію закону про олігархів, він вийшов одразу з-під двох критеріїв – вплив на ЗМІ та участь у політичному житті.

Рінат Ахметов вийшов одразу з-під двох критеріїв для визнання людини олігархом відповідно до нового закону: він відмовився від медіа-бізнесу, а його бізнес-партнер Вадим Новинський більше не нардеп.

Про це міністр юстиції Денис Малюська заявив під час онлайн-дискусії ОПОРА Live.

За словами міністра, саме ці два критерії усувають найбільші «подразники», найбільший вплив окремої особи на політичне життя країни.

Нагадаємо, статус «олігарха» набуває людина, яка відповідає трьом із чотирьох критеріїв: участь у політичному житті; значний вплив на засоби масової інформації; є кінцевим бенефіціарним власником монополії; підтверджена вартість активів перевищує мільйон прожиткових мінімумів.

Реєстр олігархів в Україні: у РНБО заявили , що «процес йде і сам реєстр вже готовий»При цьому, наразі ще триває збір документів та іншої інформації по кожному кандидату в реєстр.

«Мова не тільки про заяву, яку зробив пан Ахметов, були й інші дії окремих осіб з тим, щоб уникнути дії закону про олігархів. З останнього, наприклад, вихід пана Новинського з членів парламенту. Це не було озвучено, принаймні медійно, що це якось зв’язано з законом про олігархів, але нагадаю, той, хто розуміє конструкцію закону про олігархів, той зрозуміє, що пан Новинський це був прямий зв’язок для того, щоб визнати олігархом пана Ахметова. Тому що вони є партнерами по бізнесу, а пан Новинський як народний депутат є політичною фігурою», – сказав Малюська.

Таким чином, сказав він, було прибрано найочевиднішу ознаку участі в політичному житті для Ахметова.

Глава Мін'юсту також вважає, що Ахметов міг не відмовитись від свого медіабізнесу остаточно.

«То явно якась «нога в дверях» залишилась, щоб якщо що, потім йти в суди і оскаржувати. Мова йде про частину пресрелізу, де озвучено про те, що «я не встиг продати у надто короткий строк встановлений законом і росіяни теж своєю війною завадили продати». Ця фраза не має комунікаційного особливого сенсу, має тільки юридичний, щоб створити собі запас потім для подальшого оскарження можливого в судах, в міжнародних судах, де завгодно з тим, щоб повернути або собі активи, або їх грошову компенсацію», – сказав Малюська, додавши, що це його суб'єктивна думка.

Нагадаємо, 11 липня стало відомо, що Рінат Ахметов виходить із медійного бізнесу у зв'язку з ухваленням закону про олігархів.

Наступного дня його компанія SCM розпочала процедури припинення випуску друкованих ЗМІ та анулювання ліцензій «Медіа Групи України».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: