Бути як Литва: Науседа закликав Захід розірвати зв’язки з росією

Читать на русском
Литовський лідер нагадав, що його країна оголосила себе повністю незалежною від російських енергоносіїв, тоді як, наприклад, Німеччина розглядає різні варіанти економії енергії в зимовий період.
фото: Delfi

Президент Литви Гітанас Науседа вважає, що розрив економічних зв’язків з росією виявився правильним кроком Вільнюса на тлі шантажу державою-агресором країн Заходу і закликав їх наслідувати литовський приклад.

Про це Науседа розповів в інтерв’ю LRT.

«Гадаю, що ми багато зробили, аби Литва була більш стійкою до енергетичного та економічного шантажу росії. І сьогодні, коли я дивлюсь на деякі інші країни Західної Європи, я бачу великий шлях, який Литва пройшла за дещо більший час», – сказав він.

ЄС може піти на компроміс з Литвою щодо питання «блокади» Калінінграда – ReutersЄвропейський союз може погодитися на компроміс, щоб розрядити протистояння з росією через блокування транзиту Калінінграда.

При цьому, литовський лідер нагадав, що його країна оголосила себе повністю незалежною від російських енергоносіїв, тоді як, наприклад, Німеччина розглядає різні варіанти економії енергії в зимовий період.

«Можна чітко побачити, що політика, яка не мала жодних ілюзій щодо росії, спрацювала набагато краще, ніж так звана realpolitik, яка тепер є головним болем деяких західних держав. Я розумію їхнє становище, але це вкотре підтверджує, що Литва пішла правильним шляхом. І чим швидше інші західноєвропейські країни оберуть цей же шлях, тим краще й легше буде для всіх», – наголосив Науседа.

Водночас, він переконаний, що Німеччина зможе пережити найскладніші «рік-півтора» і також позбутись залежності від країни-агресора.

«Я сподіваюсь на довготривалу вакцинацію проти Росії. Іншими словами, не буде політиків, які через рік-півтора казатимуть: нам знову потрібно зміцнити відносини, оскільки росія начебто змінилась або пішла на певні поступки. Дуже небезпечно керуватись такими ілюзіями», – додав президент Литви.

Нагадаємо, що у російській держдумі запропонували скасувати визнання незалежності Литви, після того, як Литва визнала вивезення українців до росії депортацією українського народу.

Окрім цього, Литва офіційно заборонила транзит більшої частини вантажів з росії через свою територію відповідно до санкцій Європейської комісії проти росії. У росії у відповідь на це вибухнули істеричними погрозами й не виключається, що путін спробує розв'язати проти Литви збройну агресію.

Також нагадаємо, що США підтримують Литву у блокуванні транзиту з росії.

Зрештою, Науседа обговорив питання транзиту з головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн і зазначив, що Литва не піде на поступки росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: