У МВС розповіли, скільки українців стали на військовий облік не за місцем проживання

Читать на русском
Питання щодо взяття українців на військовий облік поза їхнім місцем проживання має бути вирішене в найкоротші терміни
Денис МонастирськийYouTube

В Україні понад три мільйони військовозобов'язаних громадян перебувають на військовому обліку не за місцем свого проживання.

Про це розповів міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський в ефірі Національного телемарафону.

«Особисто я вважаю, що мобілізація - це справа кожного громадянина, вона повинна здійснюватися добровільно. В першу чергу я хочу сказати, що понад 3 млн громадян сьогодні перебувають на обліку у військкоматах, але не за місцем їх проживання. І це питання, яке має бути вирішене найближчим часом, і перш за все, це має бути позицією самих громадян, які повинні стати на військовий облік» - зазначив він.

Арестович прокоментував ситуацію із забороною пересування для військовозобов'язанихЗа словами Арестовича, не повинно бути такого, щоб способи постановки населення на військовий облік завдавали шкоди країні, руйнуючи її економіку і соціальні зв'язки

Монастирський додав, що роздача повісток у військкомати на блокпостах, пляжах, вулицях, в будь-яких інших місцях не суперечить законодавству, сили безпеки працюють в інтересах Збройних сил і на їх прохання.

«Закон вимагає, що людина повинна перебувати на відповідному обліку, якщо безперечно ЗСУ вимагають, щоб людина перебувала на такому обліку, цей облік повинен бути забезпечений. Але, як ви бачите остання позиція, яка була висловлена президентом України дуже чітко, що жодної проблеми в пересуванні між областями не повинно бути. Це я в першу чергу кажу, повинна бути свідома позиція кожного громадянина призовного віку» - додав він.

Нагадаємо, 5 липня в Генштабі повідомили, що призовники, військовозобов'язані та резервісти під час воєнного стану не можуть залишати місце проживання без дозволу територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Як пізніше було уточнено, військовозобов'язані можуть вільно пересуватися в межах області, в якій вони проживають, для виїзду за її межі потрібен дозвіл.

Після суспільного резонансу президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні заявив, що доручив начальнику Генштабу і головнокомандувачу ЗСУ детальніше проінформувати його. 6 липня Зеленський наказав скасувати порядок отримання військовозобов'язаними дозволів на переміщення між областями України, що й було виконано Генеральним штабом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: