Війна в Україні: більше однієї п'ятої людства може зіткнутися з голодом та злиднями – ООН

Читать на русском
Війна між Україною та росією матиме глобальні наслідки для всього світу. Конфлікт, зокрема, загрожує голодом понад 20 відсоткам людства.
minurso.unmissions.org

Війна в Україні ризикує привести до 1,7 мільярда людей — понад одну п'яту людства — у злидні, нужденність та голод.

Про це заявив генсек ООН Антоніу Гутерріш, представляючи доповідь про наслідки війни в Україні для найбільш уразливих верств населення світу.

Гутерріш зазначив, що хоча основна увага зосереджена на наслідках війни для самих українців, але криза матиме і глобальний вплив у світі. «Зараз ми зіткнулися з ідеальним штормом, який загрожує зруйнувати економіку країн, що розвиваються», — заявив генсек ООН.

Війна в Україні може погіршити проблему голоду в Північній Африці та на Близькому Сході – HRWВторгнення РФ в Україну може посилити продовольчу кризу на Близькому Сході та Північній Африці. Війна вже призвела до зростання цін на хліб та інші основні харчі.

Так, через війну до 1,7 млрд осіб або більше 20% населення світу можуть зіткнутися з голодом та злиднями.

Україна та росія забезпечують 30% світового виробництва пшениці та ячменю, п'яту частину виробництва кукурудзи та більше половини виробництва соняшникової олії. У сукупності їхнє зерно є важливим джерелом продовольства для деяких з найбідніших і найуразливіших верств населення, забезпечуючи більше однієї третини пшениці, що імпортується 45 африканськими та найменш розвиненими країнами.

З початку року ціни на пшеницю та кукурудзу зросли на 30%, ціни на нафту – більш ніж на 60%, а на природний газ та добрива – більш ніж удвічі.

Водночас, гуманітарні операції ООН стикаються з нестачею фінансування: Всесвітня продовольча програма попередила, що в неї недостатньо ресурсів, щоб нагодувати голодуючих.

За словами Гуттеріша, звіт показав, що існує прямий зв'язок між зростанням цін на продовольство та соціальною та політичною нестабільністю: «Наш світ не може собі цього дозволити».

Раніше в ООН попередили про небачену з Другої світової продовольчу кризу через війну в Україні.

Нагадаємо, за прогнозами організації, дев'ять із десяти українців можуть зіткнутися з бідністю, якщо війна з росією затягнеться протягом наступного року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: