Росія розглядає голод як свою зброю – Зеленський

Читать на русском
Росія знищує сільгосппідприємства, блокує морські порти, підриває нафтобази, оскільки розглядає голод як свою зброю.
Фото Слово і діло

Росія знищує сільгосппідприємства, блокує морські порти, підриває нафтобази, бо розглядає голод як свою зброю у розпочатій війні проти України.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський, виступаючи перед парламентом Ірландії у середу, 6 квітня.

Війна в Україні може погіршити проблему голоду в Північній Африці та на Близькому Сході – HRWВторгнення РФ в Україну може посилити продовольчу кризу на Близькому Сході та Північній Африці. Війна вже призвела до зростання цін на хліб та інші основні харчі.

«Цієї ночі по території нашої держави знову вдарили російські ракети. Підло і по звичайній цивільній інфраструктурі. Зокрема, по черговій базі із паливом. Один із десятків, які росія розглядає як мета. І це вже стало фірмовим почерком окупантів – знищувати все, що забезпечує звичайне життя. Вони послідовно знищують місця зберігання палива, розподільні центри продуктів, знищують навіть звичайну аграрну техніку та мінують поля», - сказав він.

Зеленський нагадав, що росія заблокувала всі українські морські порти, які вже були завантажені сільгосппродукцією на експорт.

«Вони розглядають і голод як свою зброю. Як інструмент домінування. Без нашого експорту – це не просто дефіцит, а загроза голоду для більш як десятка країн Африки та Азії. Тому що фізично не вистачатиме обсягів продукції і суттєво зростуть ціни. Для мільйонів бідних на півночі Африки та в частині азіатських країн стане ще складніше годувати свої сім'ї», - наголосив президент.

Зеленський додав, що внаслідок продовольчої кризи відбудеться «щонайменше політична турбулентність. Як максимум, спалахи насильства в регіонах, де нестабільність стає традиційною, і новий масовий потік біженців – просто, щоб вижити».

Зеленський також запропонував Ірландії допомогти Україні відновлювати Херсонську область. Раніше повідомлялося, що російські війська пошкодили в Україні щонайменше шість зерносховищ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: