«Отримання статусу кандидата – це заручини». Президент України, голова ВР та прем'єр виступили зі зверненням

Читать на русском

Україна офіційно отримала статус кандидата на вступ до Європейського Союзу. Історичне рішення – що саме сталося та чому це так важливо – прокоментували перші особи країни у своєму зверненні.

Текст публікує пресслужба ОПУ у п'ятницю, 24 червня.

Побачили іншу державу: що стало ключовим у наданні Україні статусу кандидата у члени ЄСЩо стало ключовим у наданні Україні статусу кандидата у члени Європейського Союзу, читайте у матеріалі Слово і діло.

«Перше. Статус кандидата – це не просто нова сходинка. Це нова вершина. Не новий абзац, не нова сторінка і навіть не новий розділ. Це новий том в історії європейської інтеграції України, який ми почали писати сьогодні. І відсьогодні ця книга не має інших варіантів завершення, крім одного: Україна в майбутньому стане членом ЄС. Відсьогодні це закріплено на офіційному рівні», - сказав президент України Володимир Зеленський.

Він зазначив, що статус кандидата – це обов'язковий етап, який проходила більшість країн – це точка неповернення. «Це не просто нова назва чи нова вивіска. Це новий статус та новий імідж».

«Сьогодні визнано: Україна – не місток, не подушка між Заходом і Росією, не буфер між Європою та Азією, не сфера впливу, не «сіра» зона, не транзитна територія. Не прикордоння між орками та ельфами. Україна – це майбутній рівний партнер для щонайменше 27 країн ЄС», - наголосив він.

Як зазначив голова Верховної ради Руслан Стефанчук, статус кандидата в ЄС – це визнання наших із вами досягнень у становленні зрілого демократичного європейського суспільства. Міцності наших інституцій, які продовжують ефективно працювати навіть у часи повномасштабної війни.

«Це потужний політичний меседж. Його почують і солдати в окопах, і кожна сім'я, яка була змушена тікати від війни за кордон, і кожен, хто допомагає наближати нашу перемогу», - сказав він.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зазначив, що статус кандидата – це висока оцінка ринкових перетворень, завдяки яким наша країна інтегрувалася в економіку ЄС в енергетиці, цифровій сфері, митниці, транспортних перевезеннях та інших ключових галузях.

«Це нові перспективи та нові можливості для України. Доступ до нових програм фінансової підтримки ЄС. Це – нові інвестиції, нові проекти, нові робочі місця, а також підтримка повоєнного відновлення», - заявив прем'єр.

За словами президента України, набуття статусу кандидата – це заручини. Серйозний крок у відносинах України та ЄС.

«Попри війну ми продовжуємо втілювати законодавство, норми та правила ЄС у всіх сферах життя. Уряд розробить відповідну дорожню карту. Наступні кроки відомі – ми маємо рекомендації Єврокомісії. Від Верховної ради очікуємо схвалення в пріоритетному порядку євроінтеграційних законів. Від усіх вас – високої громадянської свідомості, відданості нашим цінностям і усвідомлення того, що ніхто не збудує нам європейську Україну, окрім нас», - підсумував Зеленський.

Україна – кандидат на вступ до Європейського Союзу!Офіс Президента України

Нагадаємо, 23 червня ЄС надав Україні статус кандидата на вступ до Євросоюзу.

Рішення майже одразу ж прокоментував президент Володимир Зеленський.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: