Зеленський звернувся до НАТО: Україна понад чотири місяці стримує державу, яку весь Альянс визначає головною загрозою

Читать на русском
Володимир Зеленський на саміті звернувся до лідерів НАТО. Він закликав їх задуматися про справжні, руйнівні цілі росії та допомогти Україні у боротьбі за загальну безпеку.
Фото: Офіс президента України

Україна вже понад чотири місяці стримує росію, яку весь Північноатлантичний альянс має намір визначити основною загрозою для себе.

Про це, виступаючи перед самітом НАТО, заявив президент Володимир Зеленський.

«Нам потрібне нове розуміння східного флангу НАТО. Позбутися «сірої» зони, гарантувати безпеку можна тільки разом з Україною. Просто подумайте, будь ласка, зараз над одним фактом: сьогодні країна, яка не є членом НАТО, хоча і з вашою підтримкою, але все ж таки одна вже понад чотири місяці стримує державу, яку ви всі офіційно визначаєте основною загрозою для себе. І ми стримуємо росію й від того, щоб вона знищила нас, і від того, щоб вона знищила вас», – заявив Зеленський.

У своєму зверненні президент підкреслив, що росія бачить світ по-іншому – дивиться на кожну державу, яка сусідить з нею і колись була у сфері її впливу через призму минулого.

Війна в Україні: Зеленський запропонував Європі п'ять «конкретних кроків»Володимир Зеленський запропонував п'ять «конкретних кроків», які можуть бути корисними для всієї Європи для зменшення колосальних витрат усіх країн на фоні повномасштабної війни з росією.

«І вона не хоче зупинятися на Донбасі чи десь на півдні України, вона місто за містом хоче поглинути так усіх у нас, а потім усіх в Європі. Усіх, кого керівництво росії вважає своєю власністю, а не незалежними державами. Це – справжня ціль росії», – сказав він.

Росія використовує голод і продовольчу кризу, щоб давити на країни Заходи, викликати хаос та нові хвилі міграції до Європи, сказав Зеленський. Так само росія використовує «газовий зашморг», щоб тиснути на Європу, зробити її залежною та змусити принижуватися.

Зеленський також привітав рішення щодо приєднання Фінляндії та Швеції до НАТО і заявив, що цілі України та Альянсу збігаються – зацікавленість у безпеці та стабільності на Європейському континенті та світі, щоб життя народів «визначалося не горезвісною мюнхенською промовою одного лідера, а міжнародним правом».

«Керівництво росії публічно заявило, що правил життя їх навчало ленінградське підворіття. Там будь-які спроби діалогу та умиротворення сприймаються тільки як слабкість і страх. Там нікому не зателефонуєш, щоб поговорити, коли треба бити у відповідь. Там або ти б’єш, або ти програв. Російська держава саме так зараз бачить світ. І не можна ігнорувати це бачення, не можна ігнорувати її справжні цілі. Потрібно на них відповідати. І я впевнений, ви всі знаєте, як відповідати», – заявив президент.

Крім того, він закликав підтримати Україну зброєю, фінансами та політично, надати сучасну протиракетну та протиповітряну оборону, більше артилерійських систем.

«Політика відкритих дверей НАТО не має нагадувати старі турнікети київського метро: вони відкриті, а коли ти підходиш – турнікети закриваються, поки не заплатиш. Хіба Україна ще недостатньо заплатила? Хіба наш внесок у захист і Європи, і всієї цивілізації досі недостатній? Що ж тоді ще потрібно?» – додав Зеленський.

Нагадаємо, в НАТО анонсували, що на саміті ухвалять рішення про надання Україні негайної допомоги.

Окрім того, за інформацією ЗМІ, на саміті члени НАТО планують узгодити найбільше посилення своєї оборони з часів холодної війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: