Саміт НАТО: Альянс планує найбільше посилення оборони з часів холодної війни – Sky News

Читать на русском
На саміті НАТО країни-члени планують домовитись про значне посилення своєї оборони. Росію можуть визнати найбільш суттєвою та прямою загрозою безпеці.

Наступного тижня, 28-30 червня, на саміті члени НАТО планують узгодити найбільше посилення своєї оборони з часів холодної війни.

Про це повідомляє британський телеканал Sky News із посиланням на джерела серед військових та дипломатів.

За словами джерел, вторгнення росії в Україну викликало фундаментальне переосмислення того, як НАТО стримує путіна від нападу на держав-членів.

Де може початися конфлікт росії та НАТО: Politico назвало можливе місцеЯкщо путін вирішиться загострити конфлікт із НАТО, його першою метою може стати Сувалкський коридор уздовж литовсько-польського кордону. Захопивши його, росія відрізала б балтійські країни від їхніх союзників.

Серед кроків, які, як очікується, приймуть на саміті НАТО:

  • розширення та реформа сил реагування НАТО чисельністю 40 тисяч осіб, можливо, у шість разів, як повідомляють два військові джерела. Але остаточно це ще не вирішено.

  • Збільшення чисельності місії з утримання росії від ударів по східному та південно-східному флангам НАТО з додаванням тисяч військовослужбовців, яких розгортатимуть у разі потреби.

  • Визнання росії найбільш істотною та прямою загрозою безпеці.

  • Прийняття нового комплексного пакету допомоги для України.

Як сказав генсек НАТО Єнс Столтенберг, саміт у Мадриді стане «трансформаційним». Союзники, схоже, готові відмовитися від політики «загрози покарання»: за словами чиновника Міністерства оборони Естонії, якщо війська в більшій кількості перебуватимуть на місцях, то стримування росії від вторгнення спрацює.

Нагадаємо, Єнс Столтенберг анонсував, що на саміті НАТО ухвалять рішення про надання Україні негайної допомоги.

Раніше ми писали про те, що країни Балтії та Польща потребують значного розширення військової присутності НАТО на своїй території та нових можливостей, таких як протиповітряна оборона.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: