Єврокомісія повідомила, у яких випадках Україна може втратити статус кандидата в ЄС

Читать на русском
Україна отримала від Єврокомісії сім умов, за невиконання яких держава може втратити статус кандидата в ЄС.

Єврокомісія після рекомендації про надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС висунула низку вимог, у разі невиконання яких державу позбавлять кандидатства.

Про це повідомляється на сайті Єврокомісії.

У документі йдеться про позитивні макроекономічні показники України та підтримання стабільності економіки навіть після російського вторгнення.

«Це відображає не тільки дуже сильну політичну рішучість, але й інститути, які відносно добре функціонують», - йдеться в документі.

Обійнятися з Європою. Колонка Леоніда ШвецяУкраїна не в положенні тих, кого беруть чи підбирають до Євросоюзу. Ми обіймаємося з європейцями у біді, пише у колонці Леонід Швець.

Водночас Єврокомісія зазначає, що Україна повинна провести низку «амбітних та структурних» реформ, що усунуть корупцію, вплив олігархів, зміцнять права приватної власності та ринок праці.

«Здатність країни впоратися з конкурентним тиском у ЄС вирішальною мірою залежатиме від того, як планують і впорядковують повоєнні інвестиції в Україну, щоб оновити її фізичний капітал, покращити результати освіти і стимулювати інновації», - додали в ЄК.

Зазначається, що Україна отримала від Єврокомісії сім умов, за невиконання яких держава може втратити статус кандидата в ЄС, серед них:

  • впровадити законодавство про процедуру добору суддів Конституційного Суду України, включаючи процес попереднього відбору на основі оцінки їх доброчесності та професійних навичок, відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії;
  • завершити перевірку доброчесності Етичною радою кандидатів у члени Вищої ради юстиції та відбір кандидатів до створення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України;
  • посилювати боротьбу з корупцією, зокрема на високому рівні, шляхом активних та ефективних розслідувань; завершити призначення нового керівника САП шляхом атестації визначеного переможця конкурсу та розпочати та завершити процес відбору та призначення на посаду нового директора НАБУ;
  • забезпечити відповідність законодавства про боротьбу з відмиванням грошей стандартам Групи з фінансових заходів (FATF); прийняти комплексний стратегічний план реформування всього правоохоронного сектору як частини середовища безпеки України;
  • запровадити антиолігархічний закон для обмеження надмірного впливу олігархів на економічне, політичне та суспільне життя; це має бути зроблено юридично обґрунтованим способом, враховуючи майбутній висновок Венеціанської комісії щодо відповідного законодавства;
  • подолати вплив корисливих інтересів шляхом прийняття закону про ЗМІ, який узгоджує законодавство України з Директивою ЄС про аудіовізуальні медіапослуги та надає повноваження незалежному регулятору ЗМІ;
  • завершити реформу законодавства щодо національних меншин, згідно з рекомендаціями Венеціанської комісії.

Як повідомляється, Єврокомісія відстежуватиме прогрес України у виконанні цих кроків і звітуватиме про них разом із детальною оцінкою до кінця 2022 року.

Нагадаємо, як раніше заявив президент Володимир Зеленський, надання Україні статусу кандидата до Європейського союзу посилить не лише Україну, а й усю Європу.

Також нагадаємо, нещодавно путін заявив, що росія не виступає проти членства України в ЄС. Однак цього не можна сказати про вступ України до НАТО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: