Готують casus belli: кремль планує теракти у Білорусі, щоб втягнути Лукашенка у війну – розвідка

Читать на русском
Щоб втягнути Білорусь у війну проти України, росія може влаштувати теракти у Мозирі. ГРУ планує серію ударів по НПЗ, об'єктах цивільної інфраструктури та житловим масивам.

Росія спробує втягнути Білорусь у війну проти України за допомогою провокацій щодо інфраструктурних об'єктів та цивільного населення, зокрема у місті Мозир. Туди під виглядом цивільних вже прибули диверсійні групи, до складу яких входять співробітники ГРУ росії та найманці приватних військових компаній.

Про це повідомляє розвідка Міністерства оборони України.

Росія планувала військове вторгнення до Білорусі – розвідкаРосія готувала напад та окупацію Білорусі. Про це свідчать документи, отримані воєнною розвідкою України.

«Відомо, що в плани цих груп входить організація серії терактів на території Білорусі. Тобто, буде використаний сценарій аналогічний застосованому в росії під час розпалювання війни в Чечні. Тоді спецслужби РФ організували вибухи в кількох будинках Рязані, звинувативши в цьому міфічних «чеченських бойовиків». Відтак, російське ГРУ планує провести серію артилерійських та ракетних ударів по Мозирському НПЗ, об'єктах цивільної інфраструктури та житлових масивах. Під час обстрілів додатково відбудуться підриви житлових будинків, лікарні та школи», – повідомляють у розвідці.

Як пише ГУР, на думку кремля, це створить для Олександра Лукашенка casus belli, тобто формальний привід для розв'язання війни.

«Вважається, що в цьому випадку у самопроголошеного «президента» Білорусі не залишиться можливість уникнути участі у війні. Маючи цю інформацію, офіцери білоруської армії розпочали евакуацію своїх сімей із Мозиря», – додали у розвідці.

Нагадаємо, Лукашенко раніше заявляв, що Білорусь вступить у війну проти України, лише якщо проти неї самої «почнеться агресія».

Глава української розвідки Кирило Буданов нещодавно говорив, що на поточному етапі загрози вторгнення армії Білорусі до України немає.

Малоймовірним наступ на Україну з боку Білорусі вважають також в Інституті дослідження війни. Аналітики назвали дві причини цього.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: