В ISW назвали дві причини, чому наступ з боку Білорусі малоймовірний

Читать на русском
Напад з боку Білорусі малоймовірний, оскільки їхня армія має низьку боєздатність і мало досвіду. Крім того, війська потрібні Лукашенку для захисту режиму.

Наступ на Україну з боку Білорусі на цьому етапі війни є малоймовірним і тому є принаймні дві причини.

Про це в інтерв'ю «Голосу Америки» розповів аналітик Інституту дослідження війни (ISW) Джордж Баррос.

«По-перше, збройні сили Білорусі не є боєздатною силою. Ми оцінюємо, що підрозділи Білорусі мають низьку готовність, низьку боєздатність та не мають реального бойового досвіду», – сказав Баррос.

Самогубство: у Зеленського прокоментували загрозу нападу Білорусі на УкраїнуБілорусь може хіба що застосувати ракети проти України, але в цьому випадку на Лукашенка чекає швидкий кінець його диктаторської кар'єри

За його словами, в армії Білорусі є лише шість бригад, кожна з яких теоретично може сформувати дві батальйонні тактичні групи. «Отже, ми маємо 12 батальйонних тактичних груп. Традиційні українські бригади, які стоять на обороні навколо Києва, з ними швидко впоралися б», – вважає аналітик.

Друга причина полягає в тому, що Олександру Лукашенку потрібні ці сили, щоб мати можливість захистити свій режим.

«Якби ці підрозділи безглуздо знищили в бою, це було б дуже погано для внутрішньої стабільності самого Лукашенка. Тому ми оцінюємо, що вступ Білорусі у війну дуже малоймовірно, особливо зараз», – сказав Баррос.

В ISW також вважають, що розгорнутих у Білорусі російських сил недостатньо для наступу на захід України чи на Київ. Загрози відновлення наземного наступу росії на Чернігівську та Сумську область в Інституті також не бачать.

Нагадаємо, глава української розвідки Кирило Буданов також вважає, що на поточному етапі загрози вторгнення армії Білорусі до України немає.

Керівник ОПУ Андрій Єрмак також пояснював, чому вважає можливість масштабної участі у війні Білорусі малоймовірною.

Раніше президент Володимир Зеленський провів засідання щодо можливої загрози нового вторгнення з боку Білорусі, на якому доручив перевірити готовність у чотирьох областях.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: