Євробачення-2023 не зможе пройти в Україні: організатори підтвердили та пояснили своє рішення

Читать на русском
Організатори Євробачення підтвердили рішення перенести проведення конкурсу в 2023 році з України. Ризики безпеки для учасників та гостей заходу надто високі.

Конкурс Євробачення-2023 все ж таки не зможе пройти в Україні. Це рішення було продиктовано правилами безпеки для працівників та учасників заходу.

Про це йдеться у заяві Європейського союзу радіомовлення та телебачення (EBU).

«EBU повністю розуміє розчарування, яке викликало оголошення про те, що конкурс пісні Євробачення-2023 не може бути проведений в Україні, країні-переможниці цього року», – йдеться у заяві.

За словами організаторів, для роботи на Євробаченні акредитовано щонайменше 10 тисяч осіб, включаючи знімальні групи, співробітників та журналістів. На захід мають приїхати ще близько 30 тисяч фанів.

Kalush Orchestra продали нагороду за перемогу на Євробаченні: озвучена сумаВсі гроші, які колектив отримав від продажу нагороди за перемогу в конкурсі, будуть спрямовані на допомогу Збройним силам України

«Їхнє благополуччя – наша головна турбота. Тому дуже важливо, щоб рішення, які приймаються щодо такої складної телевізійної події у прямому ефірі, приймалися професіоналами в галузі мовлення та не ставали політизованими. У правилах конкурсу Євробачення чітко зазначено, що захід може бути перенесений у форс-мажорних ситуаціях, таких як війна, що триває», – заявили в EBU.

Організатори додали, що в оцінці безпеки, наданої Україною, було визначено низку ризиків, які можуть вплинути на захід, серед них ракетні атаки. За словами експертів, до яких звернувся EBU, контрзаходи, запропоновані для пом'якшення загроз, є недостатніми для такого заходу.

В EBU також стверджують, що війна може змусити учасників Євробачення-2023 та делегації відмовитись від поїздки в Україну.

«Що стосується можливості проведення конкурсу у прикордонному районі неподалік сусідньої країни, то технічні характеристики запропонованих місць проведення та відсутність необхідної навколишньої інфраструктури не відповідають вимогам Євробачення», – резюмували у заяві.

Нагадаємо, 17 червня в EBU оголосили, що Євробачення-2023 не зможе пройти в Україні з огляду на нинішні обставини з безпеки. За словами організаторів, з великою ймовірністю конкурс прийме срібний призер – Велика Британія.

У Міністерстві культури заявили, що не згодні з тим, як було ухвалено це рішення, і вимагали додаткових консультацій.

Прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон також заявив, що Євробачення має відбутися в Україні. Із рішенням організаторів не погодилася і Польща.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: