США побудують у Польщі тимчасові елеватори для українського зерна

Читать на русском
Експорт українського зерна через Чорне море пов'язаний з ризиком захоплення, подальшої крадіжки або знищення зернових вантажів росією. Тому розробляються інші шляхи вивезення зерна
Ілюстративне фотоScott Young

США планують в рамках розробки оптимальних шляхів вивезення з України зерна залізничним шляхом побудувати тимчасові зерносховища на польсько-українському кордоні. У них будуть розміщуватися транзитні зернові вантажі з України.

Про це заявив президент США Джозеф Байден, повідомляє Європейська правда.

«Ми тісно працюємо з нашими європейськими партнерами, щоб вивезти 20 мільйонів тонн зерна, що застрягли в Україні, на ринок для зниження глобальних цін на продовольство» - сказав він.

Зеленський повідомив, що Україна готова вивозити зерно коридором з цивілізованих країнУкраїна готова у майбутньому вивозити морем зерно лише у разі створення морського коридору кораблями цивілізованих країн, а будь-яким пропозиціям країни-агресора не довіряє.

Байден зазначив, що експорт українського зерна через Чорне море пов'язаний з ризиком захоплення, подальшої крадіжки або знищення зернових вантажів росією. Тому розробляються інші шляхи вивезення зерна.

«Тому ми працюємо над планом, щоб вивезти його через інші країни залізницею. Але Україна має таку ж систему залізниць, як і росія, де ширина колії відрізняється від колії в Європі, тому ми будемо будувати тимчасові елеватори на кордоні України з, зокрема, Польщею, щоб переправляти зерно з українських вагонів в зерносховища, на європейські вагони й далі в океан» - сказав він.

Нагадаємо, в понеділок, 13 червня, в порт на північному заході Іспанії прибуло перше судно з 18000 тонн кукурудзи з України. Вона доставлялася новим маршрутом через Балтійське море.

У неділю 12 червня стало відомо, що уряд Німеччини створить грошовий фонд для прискорення експорту українського зерна.

Міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо вважає, що світова хлібна війна вже почалася через зернову блокаду в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: