Світ справді хоче вчитися в українців – звернення Зеленського на 112-й день війни

Читать на русском
Зеленський випустив нове звернення за підсумками 15 червня, 112-го дня війни проти російських окупантів.
Офіс президента України

Президент України Володимир Зеленський випустив нове звернення за підсумками 15 червня, 112-го дня війни проти російських окупантів. Як він зазначив, українська армія довела, що хоробрість і мудрість на полі бою разом з умінням тактично переграти ворога дають значний результат, навіть попри суттєву перевагу російської армії в кількості солдатів і техніки.

Основне зі звернення президента:

  • Провів розмову з Борисом Джонсоном. Ключові теми – оборонна підтримка і координація кроків напередодні важливих зустрічей у червні.

Зеленський доручив Головнокомандувачу ЗСУ розібратися з питанням забезпечення арміїЗеленський визнав, що реальна ситуація відрізняється від доповідей, які він отримує, і доручив Залужному розібратися з питанням забезпечення армії

  • Також провів розмову з президентом Джо Байденом. Сполучені Штати оголосили про нове посилення українського захисту – новий пакет підтримки на 1 мільярд доларів та новий пакет гуманітарної підтримки для України – на чверть мільярда доларів.

  • Обговорили з президентом Байденом і тактичну ситуацію на полі бою і те, як прискорити нашу перемогу. Санкції, політика, економічна взаємодія – готуємось до нових кроків. Запрошений до виступів на саміті НАТО в Мадриді, а також на зустрічі «Групи семи».

  • Маємо черговий сигнал, що оборонна підтримка України буде сталою. В рамках «Рамштайну» Британія і Данія оголосили про проведення у серпні спеціальної донорської конференції в Копенгагені. Попередньо, залучені 14 держав.

  • Вдень був спеціальний саміт з лідерами Західних Балкан – в Київ приїжджали премʼєр-міністри Чорногорії і Албанії, а по відео-звʼязку – премʼєр Північної Македонії. Україна отримала рішення про підтримку і цими державами статусу кандидата у члени Євросоюзу для нас.

  • Україна зробила усе, що тільки можна було, щоб отримати кандидатство у ЄС. Сьогодні у зверненні до парламенту Чехії підкреслив, що відповідь нам по кандидатству – це буде відповідь Євросоюзу не тільки Україні, але й самому собі – своєму майбутньому.

  • Країна-агресор в черговий раз посилюює газовий тиск на Європу та обстріли українських позицій і мирних міст. Сьогодні били по Миколаєву, по громадам Дніпропетровської області, на Харківщині. Російські пропагандисти стали активніше вкидати фейки – щоб спровокувати зневіру в Україні.

  • Тримаємо оборону на Донбасі. За 112 днів цієї війни українська армія довела, що хоробрість і мудрість на полі бою разом з умінням тактично переграти ворога – дають значний результат навіть попри суттєву перевагу російської армії у кількості солдатів і техніки.

  • Підписав чергові укази про нагородження українських воїнів. 284 військовослужбовця відзначені державними нагородами, з них 60 посмертно.

Окрім цього, Зеленський, виступаючи перед парламентом Чехії, заявив, що росія зацікавлена не лише у завоюванні України. Вторгнення в Україну – лише перший крок, щоб відкрити дорогу до інших країн.

Нагадаємо, що Кулеба обговорив підтримку України з Держсекретарем США Блінкеном.

Також зазначимо, що сьогодні представники оборонних відомств понад 50 держав зібралися на нове засідання у форматі «Рамштайн». Під час зустрічі будуть анонсовані нові поставки зброї для України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: