Дефіцит палива в Україні триватиме до самого кінця війни: в чому причина

Читать на русском
З початком повномасштабного вторгнення росії Україна втратила власне виробництво бензину й дизеля, зараз паливо заводиться з Європи
Ілюстративне фотоdepositphotos.com

Дефіцит палива, у тому числі бензину, збережеться в Україні до кінця війни. Повністю ліквідувати його неможливо, оскільки росія бомбардує Україну і продовжує знищувати запаси нафтопродуктів та руйнувати шляхи постачання.

Про це повідомляє ТСН.

Уряд зараз шукає різні шляхи вирішення проблеми. З початком повномасштабного вторгнення росії Україна втратила власне виробництво бензину й дизеля, зараз паливо заводиться з Європи. Основні шляхи доправлення бензину й дизеля - це автомобільний і залізничний транспорт. Так, кількість бензовозів, які перетинають кордон, зросла у 20 разів.

Дефіцит пального: чому проблема досі невирішена та що відбувається на АЗСЧому досі спостерігається дефіцит бензину та коли зможуть вирішити проблему, читайте в матеріалі Слово і діло.

Імпорт палива зростає щомісяця; так, бензину в травні завезли в 1,5 раза більше, ніж у квітні, дизеля - на 82% більше. У червні цифра буде ще більшою. Європа намагається впоратися з українськими запитами, але задовольнити апетити відчайдушно воюючої країни дуже складно.

При цьому експерти попереджають: дешевого палива в Україні більше не буде. У Європі найдешевший бензин коштує 1,5 євро за літр. В Україні ціна буде дещо більшою.

При цьому поточний обсяг імпорту проблему не вирішує - дефіцит все одно є. Уряд шукає шляхи вирішення проблеми - так, передбачається налагодити додатковий імпорт і збільшити власне виробництво за рахунок уцілілих мініпереробних заводів. Але це не призведе до усунення дефіциту, принаймні в поточній перспективі.

Нагадаємо, раніше в Кабміні заявили, що в Україні поступово стабілізується ситуація на ринку палива, а на АЗС зникає ажіотаж. Зараз країна завозить достатню кількість бензину, щоб уникнути дефіциту.

Експерти кажуть інше: пік паливної кризи в Україні пройдено, але обсяги постачань ще далекі від потрібного рівня. Таким чином, криза може тривати до липня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: