Серед країн НАТО є домовленість не постачати Україні деяке озброєння – DPA

Читать на русском
У НАТО побоюються, що росія може розцінити постачання Україні танків або бойових літаків як вступ у війну і вжити заходів у відповідь. Суворої заборони на поставки немає, але члени Альянсу вважають за краще дотримуватися неформальних домовленостей.

Між країнами-членами НАТО існують неформальні домовленості утриматися від поставок Україні деяких видів озброєння, щоб мінімізувати ризик прямої військової конфронтації між Альянсом і росією.

Про це із посиланням на джерела в Альянсі повідомляє німецьке агентство DPA.

Байден особисто наклав вето на передачу літаків Україні, боячись спровокувати Путіна – WSJРішення США відмовити Україні у передачі польських винищувачів МіГ-29 особисто схвалив президент Байден.

Так, за словами джерела, у НАТО є побоювання, наприклад, що росія може офіційно розцінити постачання західних бойових танків і бойових літаків як вступ у війну, а потім вжити військових заходів у відповідь. Системи озброєння цього типу в Україну поки що не постачалися.

За інформацією парламентської групи Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН), про цю неформальну домовленість знають у Берліні.

За словами представника НАТО, усі рішення щодо постачання озброєння в кінцевому підсумку є справою окремих держав-членів. Але, як зазначили дипломати, вони поки що дотримувалися неформальних домовленостей — ще й тому, що інакше їм довелося б побоюватися, що вони не матимуть повної підтримки своїх партнерів по альянсу у разі нападу росії.

Саме з цієї причини Польща, наприклад, понад два місяці тому утрималася від постачання в Україну винищувачів МіГ-29 радянської розробки.

Нагадаємо, як заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, фактично Північноатлантичний альянс не наважився на жодний крок для протистояння російській агресії проти України.

Наприкінці квітня генсек Єнс Столтенберг заявив, що країни НАТО з початку російського вторгнення надали Україні військову підтримку на суму близько 8 млрд доларів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: