У МЗС розповіли, який перший крок має зробити рф для розблокування українських портів

Читать на русском
У МЗС України заявили, що росія має відвести свій військово-морський флот та надати гарантії безпеки про ненапад на порти та комерційні конвої, щоб Україна змогла відновити експорт сільськогосподарської продукції.

Як перший крок для розблокування українських портів росія має відвести свої сили в морській акваторії навколо України та надати гарантії безпеки про ненапад на порти та комерційні конвої.

Про це йдеться у заяві спікера Міністерства закордонних справ України Олега Ніколенка.

У МЗС нагадали, що росія після нападу на Україну замінувала частину морської акваторії і постійно намагається прорвати з боку Чорного моря оборону Одеси та інших прибережних міст.

Супутники зафіксували російське судно, яке перевозило вкрадене українське зерно до Сирії – CNNВивозом краденого українського зерна займаються три російські судна. Одне з них, як зафіксували супутники, із Криму прибуло до Сирії.

Внаслідок блокади України втратила можливість експортувати сільськогосподарську продукцію морським шляхом, і близько 22 млн тонн зерна застрягли у портах. Альтернативні наземні маршрути повністю проблему постачання вирішити можуть, оскільки мають низьку пропускну спроможність. На додачу до цього росія краде українське зерно на окупованих територіях.

«Росія має негайно розблокувати українські морські порти, припинити обстріли Одеси та інших прибережних міст, відвести свій військово-морський флот на відстань, яка унеможливить напад на торговельні судна, та не створювати перешкод для міжнародної навігації», – заявили в МЗС.

Україна зараз разом із партнерами опрацьовує можливість створення міжнародної місії, зокрема під егідою ООН, яка візьме на себе забезпечення функціонування морських шляхів для експорту української сільськогосподарської продукції.

«Як перший крок росія має відвести свої сили в морській акваторії навколо України та надати безпекові гарантії про ненапад на порти та комерційні конвої», – наголосив Ніколенко.

Нагадаємо, у росії хочуть скасування санкцій в обмін на деблокування українських портів.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба не вірить у те, що країни Заходу зможуть силовим шляхом зняти морську блокаду, влаштовану росією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: