Ембарго на нафту: який прибуток втратить росія

Читать на русском
Росія втрачатиме щороку 10 мільярдів доларів через часткове ембарго Європейського союзу на нафту.
Reuters

Росія втрачатиме близько 10 млрд доларів щорічно у вигляді доходів від експорту нафти через часткове ембарго, яке погодив Європейський Союз.

Підрахунки провело американське агентство Bloomberg.

Втрата доходу буде пов'язана з тим, що росія буде змушена продавати свою нафту зі знижкою в Азію, де вона вже «переходитиме з рук в руки» приблизно на 34 долари за барель дешевше, ніж ціна ф'ючерсів на нафту марки Brent.

Якби ЄС погодив припинення постачання трубопроводом через північну гілку нафтопроводу «Дружба», росія втрачала б ще 12 млрд доларів.

А так росія продовжить заробляти близько 6 млрд доларів на експорті нафти в Угорщину, Словаччину і Чехію через південні гілки «Дружби».

Як пише агентство, минулого року росія постачала близько 720 тисяч барелів сирої нафти на день на європейські нафтопереробні заводи своїм основним трубопроводом у регіон. Для порівняння, морські перевезення становлять 1,57 млн барелів на день із балтійських, чорноморських та арктичних портів.

Нагадаємо, лідери держав-членів Європейського союзу на саміті 30 травня все ж таки погодили шостий санкційний пакет проти росії.

У квітні набув чинності п'ятий пакет антиросійських санкцій. Зокрема, ЄС запровадив персональні обмеження проти російських пропагандистів, чиновників та олігархів, а також заборонив імпорт російського вугілля до Європи та заморозив рахунки російських банків.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: