Кабмін пропонує повернути мита та ПДВ на імпортні товари – деталі

Читать на русском
Кабмін запропонував парламенту повернути мита та ПДВ на імпортні товари, які були скасовані у березні. Це стосується зокрема ввезення автомобілів громадянами.
Слово і діло

Кабінет міністрів вніс до Верховної ради зміни до Податкового кодексу та інших законодавчих актів щодо перегляду окремих пільг з оподаткування.

Законопроєкт №7418 пропонує повернути мита та ПДВ на імпортні товари.

Законопроєктом пропонується відновити оподаткування:

  • для товарів, що ввозяться платниками єдиного податку першої, другої та третьої групи (за даними митної статистики, у середньому щомісячні втрати доходів бюджету становлять близько 3 млрд грн ПДВ та ввізного мита);

  • для підприємств, які не сплачують ввізне мито (у середньому щомісячні втрати доходів бюджету становлять близько 0,5 млрд грн ввізного мита);

  • для транспортних засобів, що ввозяться громадянами (внаслідок дії звільнення від оподаткування ввізним митом, акцизним податком та ПДВ до бюджету не надійшло близько 13 млрд грн; ввезено понад 119 тисяч автомобілів; не рідкісні випадки ввезення авто преміумкласу);

Як уточнив нардеп Ярослав Железняк, палива цей законопроєкт не стосується.

Крім того, пропонує внести зміни до закону «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» для звільнення від сплати збору на обов'язкове державне страхування тих, хто купує електрокари.

«В умовах воєнного стану, коли Україна має консолідувати всі доходи для боротьби з агресором, запровадження пільг на імпорт товарів, які не є товарами першої необхідності та одночасно бюджетоформуючими, має бути переоцінено та переглянуто», – зазначили в уряді.

Нагадаємо, Верховна рада 24 березня ухвалила рішення звільнити весь імпорт від мит та ПДВ на час війни.

Раніше міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що надходження від української митниці під час війни становлять від 15% до 20% від довоєнних надходжень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: