Під час війни доходи від роботи митниці впали на 80% – Марченко

Читать на русском
До війни від митниці у березні чекали майже 39 млрд гривень надходжень, зараз очікується лише 7, розповів міністр фінансів.
Слово і діло

Надходження від української митниці під час війни становлять від 15% до 20% довоєнних надходжень.

Про це розповів міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв'ю «Економічній правді».

Війна з Росією: у МВФ оцінили спад економіки УкраїниЗа попереднім прогнозом МВФ, через війну ВВП України може впасти на 10 відсотків. За найпесимістичнішим прогнозом, падіння може бути на третину.

«Скажу так: поденні надходження становлять від 15% до 20% від довоєнних надходжень. Тобто це втрати десь 80%. Ми очікуємо від митниці до кінця місяця близько 7 мільярдів гривень. Хоча при інших рівних умовах, тобто довоєнного стану, у нас плани були трошки інші. Митниця мала зібрати в цьому місяці (березні – ред.) майже 39 мільярдів. Буде сім. Але це об’єктивна реальність. Тобто, ми не можемо сказати, що там хтось неякісно працює. Вона пов’язана з тим, що у нас не працюють найбільші митниці – київська, одеська, східні митниці, північні всі не працюють. Працює тільки західний кордон і так здійснюється розмитнення», – повідомив Марченко.

Щодо надходження від податкової, то за словами міністра, оцінити ситуацію можна буде після сплати ПДВ.

Він додав, що Кабмін ухвалив рішення щодо авансової виплати дивідендів державними банками, що дозволило отримати запас ліквідності для березня. «Приватбанк перерахував 28 мільярдів гривень. Національний банк перерахував наприкінці лютого, здається, 18 мільярдів гривень», – розповів Марченко. Таким чином, у травні-червні надходжень буде набагато менше.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що на сьогодні падіння економіки України через напад росії оцінюється у більш ніж 35%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: