Білий дім наступного тижня може узгодити передачу Україні РСЗВ HIMARS

Читать на русском
Передача РСЗВ цього типу Україні - найстрашніший кошмар росії. Головна особливість цих систем - вони можуть запускати ракети на сотні кілометрів
Реактивна система залпового вогню HIMARSВікіпедія

Білий дім готується узгодити передачу Україні високоточних ракетно-артилерійських систем залпового вогню типу MLRS і HIMARS. Передбачається, що про це оголосять вже наступного тижня.

Про це повідомляє CNN з посиланням на власні джерела в Білому домі.

Закон США про ленд-ліз: що це та яке значення програма матиме для УкраїниЗакон про ленд-ліз для України усуне бюрократичні перешкоди на шляху постачання військової допомоги. Докладніше – у матеріалі Слово і діло.

Передача РСЗВ цього типу Україні - найстрашніший кошмар росії. Головна особливість цих систем - вони можуть запускати ракети на сотні кілометрів. Це набагато далі, ніж будь-яка з наявних в Україні чи росії систем залпового вогню. Такі РСЗВ дозволять завдавати ударів по об'єктах в російських тилах, що зможе повністю змінити хід війни.

У США раніше сумнівалися у необхідності передачі РСЗВ Україні, побоюючись, що Україна використовує його за цілями на території росії. Вважається, що Україна вже завдавала ударів по російських містах, населених пунктах і військових об'єктах - принаймні, про таке публічно заявляли російські чиновники, при цьому активно погрожуючи західним країнам.

Яку військову техніку Україна може отримати від США завдяки ленд-лізуЛенд-ліз дозволяє президенту США надавати допомогу озброєнням і спорядженням будь-якій країні, яка визнана критично важливою для обороноздатності Штатів

Друге побоювання з боку США - чи може американська армія віддати Україні таке озброєння без шкоди для власної обороноздатності. Важливим критерієм є те, чи зможуть підприємства швидко заповнити запаси озброєння, тому ще минулого тижня представники Пентагону зустрічалися з керівництвом компанії Lockheed Martin - саме ця компанія виробляє системи MLRS. Мабуть, компанія запевнила Пентагон у своїй можливості швидко заповнити передане Україні озброєння. До того ж подібного роду панічні заяви звучали й перед передачею Україні гаубиць М777. Однак їх передача ніяк не позначилася на обороноздатності США.

Ще один нюанс - після США подібні системи може передати Україні та Великобританія. Ключова умова - наскільки швидко можуть бути заповнені Британські запаси зброї, якщо частина його буде передана Україні.

Тим часом у росії продовжують спроби зірвати постачання України західними озброєннями. Цього разу росія обрала тактику залякування - у кремлі намагаються налякати Захід заявами про якусь «неприйнятну ескалацію» у тому випадку, якщо Україна отримає далекобійне озброєння.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: