Латвія слідом за Естонією визнала злочини росії геноцидом

Читать на русском
Парламент Латвії також визнав дії росії геноцидом та засудив її військову агресію, здійснену за підтримки та участі білоруського режиму.

Сейм Латвії слідом за Естонією одноголосно прийняв заяву про агресію та воєнні злочини росії в Україні. Парламент визнав, що зараз росія здійснює геноцид проти народу України.

Про це йдеться на сайті Сейму.

Заява заснована на обширних показаннях свідків та доказах масових звірств — вбивств, тортур, сексуального насильства та наруги над цивільним населенням України, включаючи жінок і дітей, — скоєних російською армією в Бучі, Ірпені, Маріуполі та інших містах.

Побачене у Бучі не виглядає «далеким від геноциду» – ДжонсонПрем'єр Британії Джонсон вважає, що звірства, скоєні в Бучі російськими військовими, недалекі від геноциду.

У заяві наголошується, що Латвія не може миритися з діями росії, яка здійснює масове знищення українського народу.

Сейм підтримує об'єднання зусиль у збиранні та розслідуванні доказів воєнних злочинів, скоєних росією в Україні.

Парламентарі засудили військову агресію росії та широкомасштабне вторгнення в Україну, здійснене за підтримки та участі білоруського режиму.

«Латвія та її народ продемонстрували непохитну підтримку, лояльність та солідарність з Україною та її народом. Прийнявши цю заяву одноголосно, ми продовжуємо це робити. Крім того, ми не повинні забувати про найважливіший пріоритет у цей час, а саме про захист народу України від подальших злочинів проти людяності та допомоги Україні у звільненні її землі від окупантів», – заявив голова комітету Сейму із закордонних справ Ріхардс Колс.

Парламент закликав також посилити санкції проти росії, зокрема негайно припинити імпорт російських нафти та газу, а також посилити військову, фінансову, гуманітарну та дипломатичну підтримку України.

У заяві Сейму, окрім цього, засуджується зловживання росією своїм правом вето у Раді Безпеки ООН.

Раніше сьогодні аналогічну заяву ухвалив парламент Естонії.

Нагадаємо, 14 квітня Верховна рада визнала дії росії геноцидом українського народу.

У Держдепартаменті США заявили, що офіційне визнання дій російських окупантів в Україні геноцидом займе чимало часу, проте з високою ймовірністю таке рішення буде ухвалено.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: