Путін налаштував проти себе російську еліту, у кремлі сподіваються на його відхід у «в найближчому майбутньому» – ЗМІ

Читать на русском
У росії незадоволені путіним – і ті, хто виступає за війну в Україні, і ті, хто проти. Але хоча у владі й обговорюються постаті наступників, змова чи силове усунення президента не готується.

За три місяці війни в Україні представники російських еліт стали дуже незадоволені президентом володимиром путіним. Причому це стосується і тих, хто виступає за продовження війни, і тих, хто хоче миру.

Про це пише російське видання «Медуза» з посиланням на джерела, близькі до кремля.

«Задоволених путіним, мабуть, майже немає. Бізнес та багато членів уряду незадоволені тим, що президент розпочав війну, не подумавши про масштаби санкцій — з такими санкціями жити нормально не можна. «Яструбів» не влаштовують темпи «спецоперації». Вони думають, що можна діяти рішучіше», – так описало ситуацію джерело видання, близьке до кремля. Ці слова підтвердили ще двоє людей, близьких до президентської адміністрації, а також двоє співрозмовників, близьких до уряду.

Позиція людей, які підтримують війну, за словами джерел, близьких до АП, така: «На їхнє розуміння, якщо вже вплуталися — давати слабину не можна. Потрібно діяти жорсткіше». Мається на увазі мобілізація в росії та «війна до перемоги».

Путіна можуть усунути від влади або убити свої ж люди – колишній шпигун МІ-6Колишній розвідник МІ-6 вважає, що війна в Україні може закінчитися лише з усуненням путіна. При чому його можуть убити свої ж люди.

«Партія миру» в особі найбільших бізнесменів та більшості «цивільних» чиновників, пише видання, теж незадоволена діями путіна, оскільки не бачить з його боку реальних кроків щодо досягнення миру з Україною та стурбована труднощами в економіці.

«Проблеми вже помітні, а в середині літа вони просто посипляться з різних боків: транспорт, медицина, навіть сільське господарство. Ніхто про такий масштаб просто не думав», — заявив близький до уряду співрозмовник «Медузи». За його словами, у кремлі до війни не прораховували варіант повної відмови Європи від імпорту російських газу та нафти.

На тлі цього, пише видання, у владі дедалі частіше обговорюють «майбутнє після путіна». «Це не про те, що путіни прямо зараз хочуть скинути і готується змова. Але є розуміння, або побажання, що в досить доступній для огляду перспективі управляти державою він не буде. Президент навернув, але потім усе можна буде виправити — якось домовитися [із Заходом та Україною]», – кажуть співрозмовники.

Також у кремлі негласно обговорюються навіть постаті наступників президента. Серед них мер москви Сергій Собянін, заступник голови Ради безпеки Дмитро Медведєв та перший заступник голови АП Сергій Кирієнко.

При цьому співрозмовники видання кажуть, що всі у владі розуміють: путін може залишити посаду президента лише за серйозного погіршення стану здоров'я. У результаті незадоволення високопосадовців ні в чому — крім розмов один з одним — не виявляється.

Видання також згадує можливу дату «референдумів» щодо приєднання до росії «ДНР» та «ЛНР», а також окупованої Херсонської області. Поки що найреалістичнішою датою називають 11 вересня.

Нагадаємо, як писав телеканал CNN, представники американської розвідки не вважають, що будь-яка, навіть різка, зміна громадської думки може спонукати володимира путіна покласти край війні.

Видання Bloomberg з посиланням на джерела писало, що серед російських високопосадовців взагалі зростають сумніви, чи правильним було рішення володимира путіна розпочати війну.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: