Серед російської еліти зростають сумніви щодо правильності рішення путіна розпочати війну – Bloomberg

Читать на русском
У верхівці російської влади вже сумніваються, що розпочати війну в Україні було правильним рішенням путіна. Топ-чиновники почали розуміти, якими наслідками обернеться вторгнення. Але путін відступати не готовий.

Майже через вісім тижнів після вторгнення в Україну серед російських високопосадовців зростають сумніви, чи правильним було рішення володимира путіна розпочати війну.

Про це пише видання Bloomberg з посиланням на слова десяти людей, які безпосередньо поінформовані про ситуацію у владі. Усі вони говорили за умов анонімності.

Тих, хто сумнівається, поки не так багато – це люди, які обіймають високі посади в уряді та державному бізнесі. Вони вважають, що вторгнення в Україну було «катастрофічною помилкою», яка відкине росію на роки назад.

Путін невірно оцінив свої шанси в Україні через ізоляцію та зарозумілість – WPПутін сам планував війну в Україні, вважають аналітики, але неправильно оцінив свої шанси. Все через відсутність вірного уявлення про країну, ізольованість та зарозумілість.

Як пише видання, поки що ці люди не бачать шансів на те, що путін змінить свій курс, як і немає перспектив того, що хтось усередині країни кине йому виклик. За словами джерел, путін все більше покладається на дуже вузьке коло радників і відкидає спроби інших чиновників попередити його про згубні економічні та політичні наслідки.

Деякі джерела також заявили, що поділяють побоювання Заходу щодо того, що путін може вдатися до застосування тактичної ядерної зброї у разі невдачі в Україні.

Безумовно, більшість російської еліти як і раніше підтримує війну путіна: вони підтримують кремлівський наратив щодо того, що конфлікт із Заходом неминучий, а російська економіка адаптується до санкцій.

Проте все більше високопоставлених інсайдерів приходять до висновку, що продовження війни прирече росію на роки ізоляції, її економіка буде паралізована, безпека поставлена під загрозу, а глобальний вплив ослабне.

Проте більшість впливових людей бояться висловлювати свої побоювання публічно через посилення репресій проти інакодумства в росії.

Видання пише, що скептики були здивовані швидкістю та розмахом реакції США та їхніх союзників на дії росії. За словами джерел, високопосадовці намагалися пояснити путіну, що економічні наслідки санкцій будуть руйнівними, оскільки вони зведуть нанівець два десятиліття зростання росії.

Однак путін відмахнувся від попереджень: він заявив, що хоча росія заплатить величезну ціну, Захід не залишив іншого вибору, крім як почати війну.

Джерела стверджують, що путін упевнений у громадській підтримці і тому, що росіяни «готові піти на роки жертв заради його бачення національної величі».

З кожним тижнем війни ризик повалення путіна спецслужбами росії зростає – The TimesУ росії через війну проти України зростає невдоволення у спецслужбах. З кожним тижнем ризик перевороту та повалення путіна збільшується.

Взагалі путін, за словами двох джерел, за кілька тижнів після початку вторгнення ще більше звузив коло своїх радників та контактів. Рішення про вторгнення було прийнято разом з міністром оборони Шойгу, начальником Генштабу Герасимовим та секретарем Ради безпеки Патрушевим.

Путін, як вважають незгодні з ним, все ще не готовий розглянути припинення війни в Україні чи серйозні поступки, незважаючи на втрати. А з огляду на його тотальне панування над політичною системою альтернативні погляди в росії виражаються лише в приватному порядку.

Нагадаємо, радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк також вважає, що російська панівна еліта впадає у «відверту паніку». Він назвав три ознаки цього.

Тим часом колишній шпигун МІ-6 заявив, що війна в Україні може закінчитися для володимира путіна відстороненням від влади, або його вб'ють свої ж люди.

До речі, українська розвідка неодноразово повідомляла про те, що путіна можуть усунути. За однією інформацією, серед російської політичної та бізнес-еліти формується група впливових осіб, які розробляють сценарії відсторонення президента від влади. Зокрема, не виключається отруєння, раптова хвороба чи інша «випадковість».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: