Знищення крейсера «Москва»: у росії хочуть визнати загиблих матросів «жертвами катастрофи»

Читать на русском
Російське флотське командування вимагає від родичів загиблих моряків підписати документи, що загиблі - жертви катастрофи, а не успішної атаки України на корабель
Ракетний крейсер «Москва»Вікіпедія

Батькам військовослужбовців строкової служби, які загинули на російському ракетному крейсері «Москва», настійно рекомендують підписати документи про те, що їхні сини загинули нібито в результаті неназваної катастрофи.

Про це повідомляє Новая Газета з посиланням на розповідь матерів двох матросів-строковиків, які загинули на крейсері.

«Москва» затонула: як і чому загинув флагман російського Чорноморського флотуВтрата росіянами крейсера Москва – перша у світі з 1982 року втрата корабля першого класу у бойових умовах. Антон Корж аналізує, чому сталося неможливе і як слід розцінювати загибель флагманського корабля противника.

«Нам повідомили, що мій син входить до списку безвісти зниклих військовослужбовців. При цьому в письмовому вигляді ця інформація не надавалася. Ми також зверталися до військового комісаріату Республіки Крим і 29 квітня отримали відповідь «Сповіщаю вас з сумом про те, що ваш син Муртазаєв Мухаммед Серверович, який проходив військову службу за призовом, пропав безвісти в результаті катастрофи у відкритому морі на ракетному крейсері «Москва» 13 квітня 2022 року» - розповіла мати зниклого безвісти російського матроса Мухаммеда Муртазаєва.

Жінка також розповіла, що на зустрічі з командуванням флоту родичам заявили - крейсер ніякої участі в бойових діях не брав і нібито взагалі перебував у нейтральних водах.

Про те ж саме розповіла мати іншого матроса строкової служби. Вона підтвердила, що командування вимагає підписати документи, що загиблі російські моряки - жертви катастрофи, а не успішної атаки України на корабель.

Екіпаж затонулого крейсера «Москва» міг більш ніж наполовину складатися зі строковиків – ЗМІНа затонулому крейсері Москва екіпаж міг на дві третини складатись зі строковиків, загалом близько 300 осіб.

«Запрошують цю заяву підписати та кажуть, що є свідки, які бачили, як син перебував на крейсері в той день, але куди він зник, ніхто не бачив. У мене у самої цього немає на руках, я навіть за ним не пішла і сказала, що нічого підписувати не буду. А мені дзвонять і кажуть, що вже три сім'ї підписали заяву, теж приходьте напишіть, щоб відразу в суд, щоб довго не затягували. Мене навіть не запитали, чи готова я таку заяву підписати, що Я добровільно визнаю свого сина загиблим. Навіть не загиблим. Там написано «померлим в результаті катастрофи» і не прописано, що він учасник цієї операції» – розповіла вона.

Нагадаємо ввечері 13 квітня було завдано ракетного удару по російському крейсеру «Москва», що брав участь у захопленні острова Зміїний. Після удару на кораблі здетонував боєкомплект і почалася пожежа. Удар по крейсеру завдали українськими протикорабельними ракетами РК-360МЦ «Нептун».

Попри всі спроби російських окупантів врятувати корабель, ввечері 14 квітня міноборони росії змушене було визнати, що ракетний крейсер «Москва» все-таки пішов на дно.

За попередніми даними, на борту крейсера загинуло не менше 37 осіб, приблизно 100 отримали поранення. Всього на кораблі було близько 500 членів екіпажу. Однак у росії визнали втрату тільки одного члена екіпажу крейсера.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: