ЄС розраховує сплатити більшу частину витрат на відновлення України – Bloomberg

Читать на русском
У Євросоюзі збираються сплатити більшу частину витрат на повоєнне відновлення України. Ця тема активно обговорюватиметься протягом наступних тижнів.

Євросоюз планує створити трастовий фонд солідарності для фінансування відновлення України після війни. При цьому країнам-членам повідомили, що вони мають сплатити основну частину видатків.

Про це пише Bloomberg.

Як розповіли джерела агентства, Єврокомісія повідомила дипломатам, що працює над інструментом ЄС, орієнтованим на довгострокові потреби країни, а не над багатостороннім інструментом, оскільки блок оплачуватиме більшу частину рахунків.

Фонд буде створено на зразок фонду відновлення після COVID-19, він фінансуватиме інвестиції та реформи за погодженням з урядом України. Поки що неясно, скільки буде надано коштів за рахунок грантів чи позик.

Захід вивчає варіанти, як стягнути з росії компенсації для України – PoliticoЗахідні країни розглядають різні варіанти стягнення з росії компенсацій на користь України. Серед них – конфіскація золотовалютних резервів та репарації. Але є свої складнощі.

Оскільки війна в Україні все ще продовжується, в ЄС не озвучували можливу суму на відновлення, але повідомили послам, що цифра сягне сотень мільярдів євро протягом десятиліть.

Очікується, що теми повоєнного відновлення та можливих військових репарацій обговорюватимуться протягом наступних тижнів. Високопосадовці у Брюсселі та Вашингтоні планують обговорити способи фінансової підтримки України та те, як гарантувати, що величезну суму грошей не буде використано не за призначенням.

Видання пише, що відновлення після війни натрапить на серйозні перешкоди у вигляді «повсюдної» корупції в Україні та відсутності надійних механізмів нагляду. Нідерланди, наприклад, запропонували, щоб інструмент допомоги Україні був використаний, у тому числі, для створення структур у країні, які наблизять її до ЄС та полегшать її можливий вступ.

Нагадаємо, Європейська рада погодилася створити Трастовий фонд солідарності з Україною для її відновлення.

Стало відомо також, що західні країни вже починають обмірковувати варіанти того, як стягнути з росії компенсації для відновлення України після війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: