Путін хотів втілити в Україні радянський сценарій з Угорщиною – американський експерт з питань росії

Читать на русском
Фіона Гілл, британсько-американський експерт з питань Росії, взяла участь у публічній лекції KSE. Вона розповіла, як, на її погляд, планувалося вторгнення та яку роль у цьому відіграв Китай.
Фіона ГіллThe New Times

Чимало людей, які знають росію дуже добре, включаючи самих росіян, вважають, що путін мав намір зробити в Україні щось дуже схоже на те, що Радянський Союз зробив в Угорщині в 1956 році, у Чехословаччині в 1968 році і потім деякою мірою в Польщі у 1980-х, коли Генерал Ярузельський оголосив військовий стан, щоб зупинити радянське вторгнення.

Таку думку під час публічної онлайн-лекції Київської школи економіки висловила британо-американський політолог-спеціаліст з питань росії, екс-старший директор з європейських та російських питань у Раді національної безпеки США Фіона Гілл.

«Це було схоже на чергову поліцейську операцію. І не дарма вони завели Росгвардію. Очевидно, вони очікували, що Україна швидко капітулюватиме, можливо, як Угорщина чи Чехословаччина – з деяким опором, але не сильним. І явно Китай думав те саме», – сказала експерт.

Військові успіхи України підвищують ризик застосування путіним ядерної зброї – сенатор СШАСенатор Боб Менендес вважає, що путін може вдатися до використання хімічної, біологічної або тактичної ядерної зброї, щоб зберегти обличчя.

На думку Гілл, путін не дуже добре все прорахував і став одержимим своєю версією російської історії. Також вона упевнена, що Шойгу і Болотникова неможливо назвати військовими стратегами, а це означає, що на чолі поставили генералів, з якими явно не радилися з самого початку.

«До того ж путін зовсім не військовий стратег - він планувальник на випадок непередбачуваних обставин. Він постійно змінює та адаптує те, що робить, ось чому це так небезпечно», – підкреслила політолог.

За її словами, «всі частини особистості путіна зараз у несправному стані», російський президент втратив рівновагу, тому що зациклився на своїй історичній версії, на статусі, на своєму уявленні про те, що він є державою в російській державі, і береться за щось дуже подібне до дій Миколи I.

Путін репресує своє оточення через провал наступу на Україну – BildВолодимир путін розпочав репресії проти деяких своїх прихильників на тлі провалу наступу на Україну, пишуть німецькі журналісти.

Хілл також відзначила роль Китаю у російській вседозволеності: «По суті, Путін, незважаючи на цей односторонній підхід до справи, має заручитися прихильністю президента Сі, як ми бачили на Олімпіаді в Пекіні. .. Маю на увазі партнерство без обмежень... По суті, він (Лідер КНР – ред.) сказав Путіну: «ви можете не турбуватися про нас, можете переміщувати свої сили… багато ваших сил та коштів з російського Далекого Сходу та інших східних територій до Білорусі та України». Тож Китай, незважаючи на все, багато в чому сприяв цьому».

Раніше Фіона Гілл публічно свідчила у Конгресі у справі про імпічмент президента Дональда Трампа, де спростувала звинувачення в передбачуваному втручанні України в президентські вибори в США в 2016 році.

Нагадаємо, за словами одного з американських сенаторів, військові успіхи України підвищують ризик застосування путіним ядерної зброї.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: