Путін втратив інтерес до мирного договору з Україною та хоче захопити «якнайбільше території» – FT

Читать на русском
Після невдач росії в Україні путін серйозно розглядав можливість укладання мирної угоди з Україною. Але після загибелі крейсера Москва та звинувачень у воєнних злочинах втратив до цього інтерес.

Президент росії володимир путін втратив інтерес до дипломатичного врегулювання конфлікту в Україні і натомість налаштований на захоплення якомога більшої території.

Про це пише видання Financial Times із посиланням на джерела.

За інформацією джерел, після того, як росія зазнала невдач в Україні, путін серйозно розглядав можливість укладання мирної угоди з Україною. Москва та Київ наприкінці березня навіть погодили свій перший проєкт комюніке на зустрічі у Стамбулі.

Серед російської еліти зростають сумніви щодо правильності рішення путіна розпочати війну – BloombergУ верхівці російської влади вже сумніваються, що розпочати війну в Україні було правильним рішенням путіна. Топ-чиновники почали розуміти, якими наслідками обернеться вторгнення. Але путін відступати не готовий.

Проте переговори зайшли в глухий кут після того, як росію звинуватили у скоєнні воєнних злочинів у Бучі та інших містах.

На позицію російського президента вплинуло, зокрема, знищення крейсера «Москва» – путін був у гніві. «Він був проти того, щоб підписувати щось… це було б принизливо», – кажуть джерела.

За словами співрозмовників видання, у путіна, ймовірно, склалися спотворені погляди на війну через доповіді російського командування та пропаганду на телебаченні: у розмовах він нібито наполягав на тому, що російські сили не завдавали ударів по мирним жителям, зокрема, під час облоги «Азовсталі» у Маріуполі.

«Путін щиро вірить у ту нісенітницю, яку він чує по телевізору, і він хоче виграти по-крупному», — заявило один із джерел FT.

У ході телефонної розмови з головою Євроради Шарлем Мішелем 22 квітня путін заявив, що переговори з Україною зайшли в глухий кут.

Учасники переговорів, пише Financial Times, зробили з цього висновок, що дії росії будуть спрямовані на те, щоб захопити більше території, а не на те, щоб дати дипломатам час дійти згоди.

Нагадаємо, раніше російське видання «Медуза» писало про те, що в адміністрації президента росії дійшли висновку, що влада зараз не має «хороших піар-сценаріїв виходу» з війни, які не призвели б до падіння рейтингів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: