Наступ росії на сході навряд чи буде успішнішим, ніж попередні операції – ISW

Читать на русском
Успіх Росії при наступі на Донбасі малоймовірний, оскільки вона не усунула причини провалів попередніх операцій.

Російські війська розпочали нову фазу широкомасштабних наступальних операцій на сході України з метою повного захоплення Донбасу. Але цей наступ навряд чи буде значно успішнішим, ніж попередні операції.

Так вважають аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

Російські сили почали наступ, зосередивши увагу на Рубіжному, Попасній та Мар'їнці за потужної артилерійської підтримки. Поки що якихось великих територіальних завоювань вони не досягли.

Росія ризикує повторити свої грубі помилки, якщо спробує «перемогти Україну до 9 травня» – BloombergЯкщо російська армія форсуватиме наступ, щоб здобути хоч якусь перемогу в Україні 9 травня, то ризикує повторити свої помилки.

«Російський наступ на сході навряд чи буде значно успішнішим, ніж попередні російські наступи, але російські сили можуть виснажити українських захисників або досягти обмежених успіхів. Російські сили не взяли оперативну паузу, яка, ймовірно, була потрібна для відновлення та належного включення пошкоджених підрозділів, виведених з північного сходу України, в операції на сході України», – йдеться у звіті.

Аналітики наголошують, що російські військові навряд чи усунули першопричини своїх попередніх провалів – погану координацію, нездатність проводити операції на пересіченій місцевості та низький моральний дух.

«Російські сили, безумовно, зможуть виснажити українські позиції на сході України за рахунок сильної концентрації вогневої потужності та величезної кількості людей, але, ймовірно, це коштуватиме дорого. Раптовий та драматичний успіх росіян у наступі залишається малоймовірним, а українські тактичні втрати не означають кінець кампанії на сході України, не кажучи вже про війну загалом», – вважають у ISW.

Нагадаємо, секретар РНБО Олексій Данілов напередодні повідомив, що російські війська розпочали наступ на Донбасі. Ворог спробував піти у наступ уздовж лінії фронту у трьох областях України.

Президент Володимир Зеленський у своєму зверненні підтвердив початок наступу.

У той же час деякі аналітики вважають, що нинішні дії росії – лише підготовка до значно більшого наступу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: