До 40% російських контрактників відмовляються повертатись воювати в Україну – CIT

Читать на русском
Російські військові-контрактники дедалі частіше відмовляються брати участь у війні в Україні. Особливо ті, хто вже брав участь у боях.

Від 20 до 40% російських контрактників, які повернулися з території України та мають бути перекинуті знову, відмовляються воювати.

Про це в інтерв'ю «Настоящее время» розповів засновник дослідницької групи Conflict Intelligence Team Руслан Левієв.

У росії почали пропонувати прощення кредитів в обмін на підписання контракту з армією – розвідкаУ росії пропонують підписувати контракт із армією в обмін на прощення боргових зобов'язань. Практикується також амністія засуджених за участь у війні.

«Відмовники стають дедалі системнішим явищем. Вони є практично у кожному з'єднанні, яке повернули з України. За нашими оцінками, від 20 до 40% контрактників, яких повернули з території України та готують до закидання по новій, відмовляються йти в бій», – розповів Левієв.

За його словами, якщо контрактник відмовляється воювати, але при цьому «не біжить додому», це вважається не дезертирством, а невиконанням наказу.

«Є кримінальна стаття за невиконання наказу у тому випадку, якщо воно спричинило суттєву шкоду військовій службі, але це вже треба якось доводити. Виходячи з того, що ми бачили на прикладах, їх усіх лякають криміналом і тягають по військовим прокуратурам. Але зрештою засудити нікого не вдалося. Зазначу, що поки що це лише наше спостереження», – додав Левієв.

Нагадаємо, раніше в українському Генштабі повідомляли, що російські солдати та офіцери масово відмовляються воювати в Україні.

Завдяки перехопленим розмовам також стало відомо, що деякі російські військові готові вчинити самостріл українськими патронами, аби потрапити до шпиталю.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: