Стало відомо, коли нафтові трейдери скоротять закупівлю російської нафти

Читать на русском
Компанії скорочують закупівлю для забезпечення дотримання вимог вже у наступному місяці, коли обмеження ЄС набудуть чинності.
РБК-Україна

Великі світові торгові будинки планують скоротити закупівлю нафти та палива у російських державних нафтових компаній вже 15 травня, щоб уникнути порушення санкцій ЄС проти росії.

Про це повідомляє агенство Reuters.

Згідно з даними джерел, торгові компанії згортають закупівлі у російської енергетичної групи «Роснефть».

Розробка європейських санкцій виключає покупку нафти компаній «Роснефть» або «Газпромнефть», які не вважаються «надто необхідними» для забезпечення енергетичної безпеки країн ЄС.

Зеленський повідомив, що ембарго на російську нафту введуть, але питання зовсім у іншомуПрезидент України підкреслив, що ембарго на постачання російської нафти все одно буде застосовано.

Джерела зазначають, що трейдери наразі ламають голови над тим, що означає «надто необхідні».

«Всі компанії сидять своїми юристами, щоб з'ясувати, що вони можуть і не можуть зробити. Неясно, що це означає для всього ланцюжка поставок, для вантажовідправників, страховиків», - сказав агентству старший торговельне джерело.

Так, компанії скорочують закупівлю для забезпечення дотримання вимог 15 травня, коли обмеження ЄС набудуть чинності.

Обсяги «Роснефти» і «Газпромнефть» становили 29 мільйонів барелів, або майже 1 мільйон барелів на день (BPD) у квітні, що становить понад 40% від загального експорту сирої нафти Уралу з російських західних портів у квітні, згідно з планом навантаження.

Включення в список санкцій російської державної компанії «Транснефть», яка включає ключові порти та трубопроводи, надалі ускладнить будь-які майбутні продажі.

У компанії Trafigura, яка є найбільшим покупцем російської нафти, кажуть, що «повністю дотримується всіх застосовних санкцій і очікують, що з 15 травня обсяги торгівлі будуть додатково знижені».

Раніше компанія Vitol заявила, що обсяг торгівлі російською нафтою «значно знизиться в другому кварталі до скорочення поточних строкових договірних зобов'язань», а до кінця 2022 року вона припинить торгівлю російською нафтою.

Напередодні Зеленський закликав Євросоюз припинити спонсорувати російську військову машину.

Нагадаємо, що Міжнародне енергетичне агентство опублікувало звіт про стан нафтового ринку у квітні та вплив на нього російської агресії в Україні.

Також нагадаємо, що Євросоюз схвалив вугільне ембарго і транспортну блокаду щодо росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: