«Заморозити» гроші за російську нафту та ізолювати банки рф: про що говорив Зеленський перед парламентом Фінляндії

Читать на русском
Президент України Володимир Зеленський у п'ятницю, 8 квітня, виступив перед парламентом Фінляндії.
Фото Слово і діло

Президент України Володимир Зеленський у п'ятницю, 8 квітня, виступив перед парламентом Фінляндії та запропонував схему з обмеженням потоку грошей за нафту до росії.

У своєму виступі Зеленський подякував Фінляндії за вже надану допомогу у боротьбі проти агресії росії.

Британія також запроваджує санкції проти дітей путіна та лавроваПроти дочок путіна – Катерини Тихонової та Марії Воронцової, а також доньки Лаврова Британія запровадила санкції.

«За те, що ви ухвалили історичне рішення щодо надання Україні оборонної підтримки. За те, що ви маєте важливість у санкційних питаннях. За те, що ви є одним із моральних лідерів нашої антивоєнної коаліції. Але я прошу вас виявити ще більше лідерство як на рівні Європейського Союзу, так і у двосторонніх відносинах із державами Європи, щоб підтримати нашу боротьбу за свободу. За нашу спільну свободу», – заявив він.

Також президент порушив питання ембарго на постачання нафти з росії.

«Скільки часу Європа може ігнорувати потребу ввести ембарго на постачання нафти з Росії? Це питання безпеки у всіх сенсах цього слова – від екологічного до воєнного. І я прошу вас: ставте це питання голосно, перед усіма в Європейському Союзі, щоб нарешті з'явилося необхідне рішення. Світ знає формати, як це зробити», – наголосив Зеленський.

За його словами, і якщо Європа не хоче фізично припинити постачання вже зараз, вона не готова, хоча це все одно неминуче, потрібно як перший крок застосувати схему з обмеженням потоку грошей за нафту в росію.

«Нехай ці гроші накопичуються на спеціальних рахунках без доступу до них Росії. Нехай спочатку росія повертає мир і відповідає за військові злочини, а вже потім забирає свої нафтодолари та нафтоєвро», – сказав президент.

Він подякував компаніям Фінляндії, які вже перестали працювати на російському ринку.

«Але потрібно повністю обірвати економічні зв'язки із цією державою. І я закликаю вас тиснути на всі ваші компанії, які продовжують підтримувати російську військову машину через свої податки, акцизи у росії», – сказав президент.

Голова держави також закликав негайно ізолювати усі російські банки від світової фінансової системи.

«Не можна обмежуватися лише частковою відповіддю на російську загрозу Європі та демократичному світу, бо свобода не виживе, якщо залишити канали підживлення тиранії. І нам разом потрібно думати про те, як захистити Європу від російської енергетичної зброї», – додав він.

Нагадаємо, сьогодні Рада ЄС офіційно ухвалила п'ятий пакет санкцій проти росії. А напередодні Європарламент ухвалив нову резолюцію – вимагає повного ембарго на російські енергоресурси.

Учора Зеленський виступив перед парламентом Греції та закликав допомогти врятувати блокадний Маріуполь.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: