В Офісі президента розповіли, скільки грошей Україна може отримати на відновлення після війни

Читать на русском
У суму контрибуцій і репарацій в обов'язковому порядку повинні увійти активи російського центробанку на суму 300 млрд доларів
Ілюстративне фотоReuters

Після війни Україна потребуватиме великих коштів на відновлення країни після російського нападу. Вже зараз відомо, що після війни країна може отримати від 400 до 500 млрд доларів.

Про це заявив радник президента з економічних питань Олег Устенко в ефірі національного телемарафону.

«Зараз ми можемо говорити про суму, яку Україна може отримати, між 400 і 500 мільярдів доларів, тобто ми говоримо про 2-2,5 наших річних валових внутрішніх продуктів. Але все одно цього буде недостатньо, тому пошук додаткових коштів постійно триває. Ми розуміємо, що багато інвесторів підтвердили, що вони будуть заходити в Україну, але треба розраховувати на контрибуції та репарації, які ми будемо отримувати від російської федерації» - сказав він.

Устенко зазначив, що в суму контрибуцій і репарацій в обов'язковому порядку повинні увійти активи російського центробанку на суму 300 млрд доларів, які вже заарештовані західними країнами. Ще близько 100 млрд доларів можна отримати, забравши заморожені активи найближчого оточення путіна. Також очікуються очікувані надходження від міжнародних партнерів та міжнародних інституцій.

Нагадаємо, Європейська Рада погодилася створити Трастовий фонд солідарності з Україною для її відновлення після закінчення війни з росією.

Відновлення України після війни коштуватиме дуже дорого. Так, міська влада Маріуполя оцінила збиток від зруйнованої інфраструктури, нанесений російськими військами - не менше 10 млрд доларів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: