Відновлення після війни: ЄС погодився створити Трастовий фонд для України

Читать на русском
ЄС продовжуватиме підтримувати Україну під час війни, а після війни допомагатиме відновлюватися завдяки Трастовому фонду солідарності.

Європейська рада погодилася створити Трастовий фонд солідарності з Україною для її відновлення після закінчення війни з росією.

Про це йдеться у заяві за підсумками саміту ЄС.

ЄС обговорив російську агресію та заявку України на членство: що вирішили на самітіКраїни ЄС ухвалили заяву, в якій засудили агресію Росії та її спільниці Білорусі проти України. ЄС також визнав європейські прагнення України, але конкретики щодо членства немає.

«Зважаючи на руйнування та величезні втрати, завдані Україні військовою агресією росії, Європейський Союз зобов'язується надавати підтримку уряду України для задоволенню його невідкладних потреб, а після припинення наступу росії – на відновлення демократичної України. З цією метою Європейська рада погоджується створити Трастовий фонд солідарності з Україною та запрошує до участі своїх міжнародних партнерів, а також закликає до невідкладного початку підготовки. Вона закликає Комісію продовжувати надавати технічну допомогу, щоб допомогти Україні провести необхідні реформи», – йдеться у заяві.

Єврорада закликала до своєчасної організації міжнародної конференції для збирання коштів у рамках Трастового фонду.

У заяві також йдеться, що ЄС відданий забезпеченню безперервного та безперебійного постачання електроенергії та газу в Україну. Відзначається і нещодавня синхронізація українських та молдавських електромереж із мережами ЄС.

У ЄС знову визнали європейські устремління та європейський вибір України. Єврокомісії запропонували підготувати звіт щодо заявки України на членство в ЄС.

На саміті ЄС засудили агресію росії проти України, а також воєнні злочини проти мирних українців та пообіцяли притягнути винних до відповідальності.

Від росії зажадали негайно припинити війну та вивести всі сили з України. Усі країни закликали приєднатися до жорстких санкцій щодо росії та Білорусі.

Українських біженців у Європі й надалі чекає підтримка. У заяві йдеться, що особливу увагу потрібно приділити потребам найбільш уразливих верств населення та заходам щодо запобігання та виявлення торгівлі людьми.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський звертався з промовою до Європейської ради.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: