Санкції повертають росію до економіки радянського типу, – Мінфін США

Читать на русском
Санкції, які ввели щодо Москви за вторгнення в Україну, підштовхують росію до рецесії. Вони починають повертати рф назад в закриту економіку.
Фото BBC

Санкції, які ввели щодо Москви за вторгнення в Україну, підштовхують росію до рецесії. Вони починають повертати рф назад в закриту економіку.

Про це заявив високопоставлений чиновник Міністерства фінансів США, передає Reuters.

Він зазначив, що росія бореться з різкою інфляцією, скороченням експорту і дефіцитом, попри відновлення курсу рубля щодо долара. Чиновник назвав зростання рубля результатом жорсткого контролю за рухом капіталу і валютних обмежень, а не ринкових сил.

Після того, як західні демократії ввели початкові санкції, заморозивши близько половини активів російського центрального банку в 630 млрд доларів в іноземній валюті і відключивши кілька ключових російських банків від міжнародної мережі транзакцій SWIFT, рубль втратив половину своєї вартості щодо долара.

«Економічні наслідки, з якими стикається Росія, серйозні: висока інфляція, яка буде тільки рости, і глибока рецесія, яка буде тільки поглиблюватися», – додав чиновник.

Як закрита економіка, росія зможе споживати тільки те, що вона виробляє. Процес відбудеться не відразу. Китай, Індія та інші країни як і раніше торгують з росією і можуть замінити деякі товари і деталі, які рф зазвичай купує у західних фірм. Однак доступ до напівпровідників, програмного забезпечення та інших технологій буде обмежений через експортні обмеження США.

Відомо, що Сполучені Штати розраховували, що санкції і обмеження експорту послаблять російську економіку і підірвуть здатність російських збройних сил закуповувати запчастини та обладнання для військових потреб.

Нагадаємо, росія після вторгнення в Україну внаслідок бойових дій втратила багато екземплярів дорогої військової техніки. Ця сума вже перевищила 10 мільярдів доларів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: