Експерт оцінив, скільки росії коштує місяць війни з Україною

Читать на русском
Місяць бойових дій в Україні обходиться росії у 623 млрд доларів, це дорого порівняно з іншими війнами. Такими темпами росії вистачить на місяць-два, вважає експерт.
Getty Images

Один місяць бойових дій в Україні коштує росії 623 мільярди доларів. За місяць росіяни витратили на війну більше, ніж американці у В'єтнамі.

Про це в інтерв’ю НВ розповів військовий експерт Віталій Кевлюк.

За найкращих сценаріїв на повернення РФ до рівня споживання 2021 року підуть десятиліття – економістПрофесор Чиказького університету і Вищої школи економіки РФ Сонін вважає, що Росія потребуватиме 20-30 років на відновлення попереднього рівня життя.

«Перед війною, тривалість якої [росіянами попередньо] оцінювалася в 72 години, було обіцяно виплати кожній сім'ї загиблого військовослужбовця 7,4 млн рублів одномоментно, та ще 5 млн декількома виплатами, а кожному пораненому – 3 млн рублів. Усе це цілком могло бути покрито бюджетом МО, з мінімальних втрат, які ними передбачалися на етапі планування вторгнення. Якщо взяти число вбитих/поранених, який оприлюднює наш Генштаб (вважаю, що він сильно не помиляється), то борг кремлівської банди перед окупаційним контингентом та його родичами становить 3,5 млрд доларів (200 млрд рублів сім'ям загиблих та 144 млрд рублів — пораненим) . Знищена нами бойова техніка західними експертами оцінена у 6 млрд доларів. Додаємо 20 млрд доларів на операційні витрати (ремонт, запчастини, пальне тощо). Загалом десь 623 мільярдів доларів за один місяць», – порахував Кевлюк.

Експерт розповів, що витрати на ведення регіонального конфлікту середньої чи низької інтенсивності становлять мільярд доларів на добу: пальне, виплати військовим, виплати сім'ям загиблим та пораненим, боєприпаси, запчастини та матеріали, медична допомога.

За словами Кевлюка, у цінах 2019 року вартість війни США у Перській затоці склала 116,6 млрд доларів (за 7 місяців), війна у Кореї – 389,9 млрд доларів (37 місяців), війна у В'єтнамі – 843,6 млрд доларів (17 років та 9 місяців), друга Іракська компанія – 1,01 трлн доларів (7 років та 5 місяців).

При цьому, за даними російської «Независимой газеты», п'ятиденна війна проти Грузії коштувала росії близько 520 млн доларів. Це 104 млн на добу, тоді як в Україні росія витрачає близько 20 млрд на добу.

«Витрати ЗС РФ за перші 30 діб боїв можна порівняти з обсягами золотовалютних резервів РФ. Суто з фінансової точки зору та з урахуванням наростання кризових явищ (наслідок санкцій) бойові дії такої інтенсивності РФ зможе вести місяць-два, а якщо переведе конфлікт на стадію низької інтенсивності — ще до двох місяців», – вважає експерт.

Нагадаємо, за даними Bloomberg, вже через два тижні після вторгнення в Україну росію почала накривати наймасштабніша криза з початку 90-х. ВВП росії скоротився на 30 млрд доларів, або 9% у 2022 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: