Інфляція в Україні прискорилася: що найбільше дорожчало

Читать на русском
Подібні річні та місячні показники суттєво перевищили траєкторію прогнозу НБУ в умовах ризику військового вторгнення РФ та, зрештою, початку війни.

У лютому 2022 року ціни в Україні у річному вимірі зросли на 10,7% проти 10% у січні через нагнітання військової загрози і вторгнення РФ в Україну.

Про це повідомляє Національний банк України.

Зазначається, що у місячному вимірі ціни зросли на 1,6% згідно з даними Держстату. Базова інфляція прискорилася до 8,2% р/р із 7,6% р/р у січні.

Подібні річні та місячні показники суттєво перевищили траєкторію прогнозу НБУ в умовах ризику військового вторгнення РФ та, зрештою, початку війни. Передусім стрімко зросли ціни на продукти харчування та пальне з огляду на надмірний попит та порушення ланцюгів постачання.

У стані напруги: якої шкоди завдає військова ескалація українській економіціВійськова ескалація на кордонах з Україною триває, перевіряючи українську економіку на міцність. Яких потенційних ризиків варто очікувати найближчим часом – дізнавався політолог Олександр Радчук.

Зростання цін на оброблені продовольчі товари прискорилося до 13,8% р/р. Найшвидше дорожчали молочна продукція та м’ясні вироби через збільшення вартості сировини та доставки. Підвищилася вартість імпортних продуктів: кави, шоколаду, риби та сухофруктів через курс гривні та проблеми з логістикою.

Темпи зростання цін на сирі продукти харчування не змінилися порівняно з січнем і становили 13,6% р/р. Через підвищений попит на продукти довготривалого зберігання в місячному вимірі подорожчали рис та інші крупи. Внаслідок послаблення гривні та подорожчання енергоносіїв швидше дорожчали овочі.

Також прискорилося зростання адміністративно регульованих цін до 12,2% р/р. Швидшими темпами дорожчало пальне до 27,5% р/р, що насамперед пояснюється стрімким зростанням вартості нафти у світі та послабленням гривні.

«Зростання споживчої інфляції в лютому охопило лише кілька днів війни, проте вже свідчить про посилення інфляційного тиску», – пояснює НБУ.

При цьому, крім порушення логістичних зв’язків та зростання виробничих витрат, певний вплив також мав підвищений попит населення та подальше подорожчання енергоносіїв у світі.

Нагадаємо, що світові ціни на нафту можуть зрости вдвічі – до 200 доларів за барель, через ймовірне запровадження ембарго на торгівлю цією сировиною з Росією.

Раніше ми повідомляли, що збитки від вторгнення російських військ в Україну вже перевищили 100 мільярдів доларів. Війна також призвела до зупинення половини підприємств.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: