Гривня – вниз, інфляція – вгору: експерти спрогнозували, що чекає на українців у 2022 році

Читать на русском
Експерти стверджують, що у 2022 році показник бідності тільки виросте. Цьому є певні причини
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

У 2022 році не варто очікувати того, що добробут українців значно зросте. Швидше, потрібно готуватися до падіння національної валюти та серйозного зростанню інфляції - яка вже цього року в річному вимірі склала 9,4%, що більше всіх прогнозів Національного банку України.

Про це повідомляє видання Вести.

Опитавши ряд експертів і вивчивши дані Державної служби статистики, видання робить висновок, що за 2021 рік в середньому громадянин України став біднішим на 7,7%. Експерти стверджують, що у 2022 показник бідності тільки виросте. Цьому є певні причини.

Якими будуть інфляція, курс та обсяг ЗВР у найближчі роки: прогноз МінекономікиМінекономіки прогнозує на найближчі роки зростання курсу долара та середньої зарплати, зниження інфляції.

«Є ціла група факторів, яка буде вкрай негативно впливати на рівень інфляції. В першу чергу все, що стосується вартості енергетичного ресурсу. І в короткостроковому періоді це - невирішуване питання. А поки маємо ситуацію, при якій Україна буде перебувати в ціновому шоці, пов'язаному з вартістю енергоресурсів» - розповів виданню радник президента України з економічних питань Олег Устенко.

На думку Устенка, у 2022 році вартість газу в Європі може зашкалити за 2500 доларів за тисячу кубів. Це означає, що державі доведеться розгорнути масову субсидійну програму. Однак всю різницю компенсувати бюджет буде не в змозі, але ж вже зараз ціни на газ негативно позначаються на бізнесі і, як наслідок, на вартості товарів і послуг.

Підвищення мінімальної зарплати в Україні з'їсть інфляція – експертСильніше за все подорожчання вдарить по малозабезпечених верствах населення України. У цьому сегменті зарплата становить 40 відсотків доходів

«Вже зараз ряд підприємств, у тому числі хлібобулочні, купують газ за комерційною ціною, яка наближається до 2000 доларів за тисячу куб. м. І це через кілька місяців катастрофічними темпами почне перекладатися на споживчі ціни» - прокоментував ситуацію координатор експертної платформи НБУ Андрій Блінов.

Крім цього, експерти прогнозують падіння національної валюти до долара. Гривня і так довго трималася на плаву - в листопаді вона подешевшала на 5%, тоді як долар рветься вгору ще з травня 2021 року.

Як змінювався рівень інфляції в УкраїніЯк змінювався рівень інфляції в Україні за останні 10 років і що прогнозував Кабмін – на інфографіці.

«Іншими словами, зростання вище рівня у 28 грн/долар в найближчі місяці зовсім не виглядає надмірно песимістичним сценарієм» - зазначив у коментарі виданню аналітик Максим Орищак.

Нагадаємо, що в жовтні інфляція в Україні перевищила прогноз Національного банку, хоча й очікувано сповільнилася до 10,9%.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що в листопаді 2021 року споживча інфляція в річному обчисленні сповільнилася до 10,3% (з 10,9% в жовтні) і вважає, що вона надалі буде поступово знижуватися.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: