Нацбанк погіршив прогноз інфляції на цей рік

Читать на русском
Національний банк України погіршив прогноз інфляції на 2022 рік із 5 до 7,7 відсотка. Також НБУ вирішив підвищити облікову ставку.
фото LIGA.net

Національний банк України погіршив прогноз інфляції на 2022 рік із 5% до 7,7%. Також НБУ вирішив підвищити облікову ставку з 9,0% до 10,0% із 21 січня через сплеск інфляції.

Про це заявив голова НБУ Кирило Шевченко під час брифінгу у четвер, 20 січня.

Якими будуть інфляція, курс та обсяг ЗВР у найближчі роки: прогноз МінекономікиМінекономіки прогнозує на найближчі роки зростання курсу долара та середньої зарплати, зниження інфляції.

«Національний банк погіршив прогноз інфляції на 2022 рік з 5% до 7,7% з огляду на реалізацію цих проінфляційних факторів. Зокрема, світові ціни на енергоносії залишатимуться вищими, ніж очікувалося. Це не тільки тисне на виробничі витрати бізнесу, а й вимагатиме поступового перегляду тарифів на житлово-комунальні послуги», - заявив Шевченко.

За словами голови НБУ, зберігатиметься і значний ціновий тиск із боку країн — торгових партнерів України. Крім того, надалі реалізовуватимуться вторинні ефекти від зростання виробничих витрат бізнесу на сировину та оплату праці.

За прогнозами НБУ, на тлі збільшення доходів населення зберігатиметься стійкий споживчий попит, який стримуватиме уповільнення інфляції.

При цьому поступовому зниженню інфляції сприятимуть посилення монетарної політики НБУ, корекція світових цін на сировинні товари, вплив рекордних минулорічних урожаїв, спад світового інфляційного сплеску та вичерпання наслідків пандемії, додав Шевченко.

Пресбрифінг щодо рішень Правління НБУ з монетарної політики - січень 2022Національний банк України

Нагадаємо, раніше у Нацбанку озвучили причини прискорення інфляції у 2021 році.

Міністр економіки пояснила, чому в Україні такий високий рівень інфляції.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: