Генсек ООН прокоментував визнання «Л/ДНР» Росією

Читать на русском
Росія нахабно перекручує саму концепцію підтримки миру. На відміну від миротворців ООН, російські війська в жодному разі не можна вважати миротворчими
Антоніу Гутеррішun.org

Визнавши терористичні «Л/ДНР», Росія зруйнувала Мінські угоди. Крім того, Кремль перекручує і вивертає навиворіт концепцію підтримки миру і саму ідею застосування миротворчих військ.

Про це сказано в заяві генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша на сайті організації.

«Абхазький сценарій»: політолог пояснив, що станеться в разі визнання РФ фейкових республікЯкщо Путін визнає самопроголошені республіки ОРДЛО, Росія автоматично відмовиться від виконання Мінських угод – заявив політолог Валентин Гладких. На його погляд, такий розвиток подій відкриє двері для реалізації абхазького сценарію в Україні.

«Наш світ зіткнувся з найбільшою глобальною кризою миру і безпеки за останні роки, особливо за час мого перебування на посаді Генерального секретаря. Ми стоїмо перед моментом, який, як я щиро сподівався, не настане. Я глибоко стурбований останніми подіями, що стосуються України, в тому числі повідомленнями, що почастішали порушення режиму припинення вогню на лінії зіткнення і реальної небезпеки подальшої ескалації конфлікту на місцях» - написав він.

Гутерріш нагадав, що рішення Росії визнати терористичні псевдореспубліки прямо порушує суверенітет і територіальну цілісність України, а також є порушенням Статуту ООН і багатьох інших документів і норм міжнародного права.

«Такий односторонній захід прямо суперечить принципам Статуту Організації Об'єднаних націй і несумісний з так званою Декларацією про дружні відносини Генеральної Асамблеї, яку Міжнародний Суд неодноразово цитував як таку, що представляє міжнародне право. Це також смертельний удар по Мінських угодах, схвалених Радою безпеки» - зазначив він.

Путін майже годину висловлював своє бачення життя в Україні: фактчекінг зверненняВолодимир Путін у зверненні цілу годину розповідав про історію України та соціально-політичну ситуацію всередині нашої країни. Фактчекінг його промови – у матеріалі.

Генсек ООН підкреслив свою крайню стурбованість тим фактом, що Росія нахабно перекручує саму концепцію підтримки миру. На відміну від миротворців ООН, російські війська в жодному разі не можна вважати миротворчими.

«Я пишаюся досягненнями операцій ООН з підтримання миру, в яких так багато «блакитних касок» пожертвували своїми життями, щоб захистити мирних жителів. Коли війська однієї країни входять на територію іншої країни без її згоди, вони не є неупередженими миротворцями. Вони зовсім не миротворці» - резюмував він.

Нагадаємо, що за підсумками засідання Ради Безпеки Росії в понеділок, 21 лютого, президент РФ Володимир Путін прийняв рішення про визнання самопроголошених «ДНР» і «ЛНР» на Донбасі.

При цьому Росія визнала «Л/ДНР» в тих кордонах, які були позначені в їхніх «конституціях» - тобто в кордонах Донецької та Луганської областей України.

Президент Росії Володимир Путін розповів, як далеко може просунутися російська армія після того, як офіційно зайде на Донбас. А Рада Федерації РФ дала дозвіл президенту Володимиру Путіну використовувати російські війська за кордоном, в тому числі в ОРДЛО. При цьому ще напередодні ЗМІ повідомляли про те, що Росія вже почала [введення військової техніки на Донбас.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: