Плацдарм для наступу і тактичний відступ: що дає Росії визнання «Л/ДНР»

Читать на русском
Олег Ліснийполітолог

Президент Росії Володимир Путін у понеділок, 21 лютого, ухвалив рішення про визнання самопроголошених «ДНР» та «ЛНР» на Донбасі. Путін доручив ввести на окуповані території України російські війська нібито для «підтримання миру». Політолог Олег Лісний у розмові зі «Слово і діло» пояснив, які «можливості» отримає Росія після визнання «Л/ДНР».

На думку політолога Олега Лісного, рішення Путіна не базується на жодній юридичній підставі – і це всі чудово розуміють.

«Це просто чергова фактична «анексія», адже все зроблено для того, щоб створити плацдарм для знищення України як держави. Вчорашня промова Путіна була просякнута ненавистю та небажанням взагалі бачити Україну як самостійну державу», – наголосив експерт.

Лісний вважає, що рішення про визнання «ДНР» та «ЛНР» – це тактичний відступ Путіна, тому що були ультиматуми, вимоги до цивілізованого світу, НАТО, які, втім, так і не виконані.

Рада засудила визнання «Л/ДНР»: як депутати голосували за заявуЗа заяву у зв'язку з визнанням Росією ДНР та ЛНР проголосували 336 депутатів – усі фракції та групи, включаючи трьох нардепів ОПЗЖ.

«Путіну нічого не залишалось, як зберегти обличчя у такий спосіб. І вже не ховаючись, а фактично вийшовши з Мінських угод, Путін зможе «легально» ввести війська на українську територію», – наголосив політолог.

Він розглядає таку поведінку російського президента як спробу «зберегти обличчя при поганій грі» і продати внутрішньому споживачеві «чергову перемогу».

«Якщо російська пропаганда грамотно попрацює з електоратом, то воно на деякий момент зайде. Путіну, як і будь-якому диктатору, не можна бути слабким. Якщо б він просто відійшов, як від нього і вимагали, то це виглядало б як поразка», – зауважив Лісний.

На його думку, таке рішення також створює плацдарм для наступальних дій у майбутньому.

«Далі тільки питання, у якому саме майбутньому? Найближчому чи все таки буде якесь затишшя, можливо, кілька місяців, можливо, рік? Але це все одно буде плацдармом», – зазначив експерт.

На думку політолога, зараз відбувається момент істини для союзників України, адже вони використовували термін «повномасштабне вторгнення».

«Як на мене, у цьому терміні криється проблема. Адже наші партнери можуть використовувати щодо дій Росії будь-який інший термін і казати, що це не повномасштабне вторгнення», – наголосив Лісний.

За словами політолога, коли про присутність російських військ на території Донецької та Луганської областей буде офіційно відомо, це і має бути тим фактом, що «російські танки перетнули державний кордон України».

«Ці області є територією нашої країни. Тому навіть цей момент вже є підставою для запровадження санкцій. Далі питання до наших іноземних партнерів. Як сказав Зеленський у своєму нічному відеозверненні, сьогодні ми побачимо, хто друг, а хто буде і надалі продовжувати лякати Росію якимись там кроками у майбутньому», – наголосив Лісний.

Нагадаємо, заступник голови комітету Ради Федерації РФ у міжнародних справах Андрій Клімов заявив, що Росія визнає окуповані території Донецької та Луганської областей незалежними «республіками» у межах, які «нині фактично встановлені».

Раніше експерт оцінив санкційну реакцію Заходу на визнання Росією «Л/ДНР».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: