Росія не вторглася в Україну 16 лютого: що тепер кажуть на Заході та як реагують у Кремлі

Читать на русском

Попри прогнози, сьогодні вночі Росія не вторглася в Україну. У Кремлі запевняють, що взагалі не хочуть війни, а на Заході попереджають, що агресія можлива будь-якої миті.
Слово і діло

Ситуація з очікуванням вторгнення Росії в Україну, здається, досягла своєї кульмінації. Американська розвідка повідомляла, що вторгнення може статися 15-16 лютого, а одразу два британських видання – The Mirror та The Sun – навіть називали точний час – третя година ночі 16 лютого. На щастя, їхні прогнози не справдилися. Що тепер про російську загрозу кажуть на Заході та в Україні, як реагує Кремль – у матеріалі «Слово і діло».

Вторгнення о третій годині ночі 16 лютого: дані The Mirror та The Sun

Кілька днів тому видання Politico та Der Spiegel з посиланням на джерела у розвідці та серед військових повідомили, що масштабне вторгнення Росії в Україну може статися 16 лютого.

За даними американського видання, президент Джо Байден попередив про цей ризик своїх європейських союзників. Проте ті дали зрозуміти, що дані їхньої розвідки різняться, і поставилися до інформації Байдена скептично. Пізніше у Пентагоні заявили, що інформацію про вторгнення 16 лютого підтвердити не можуть.

Вчора два британських таблоїди – The Mirror та The Sun – з посиланням на дані американської розвідки повідомили, що вторгнення в Україну розпочнеться 16 лютого о третій годині ночі за Києвом.

The Sun написало, що в нападі можуть брати участь 200 тисяч російських військових, а розпочатися він може з масованого ракетного удару. За інформацією Mirror, вночі могли бути завдані авіаудари по командних пунктах, за якими має бути танковий наступ. У цей час десантні кораблі РФ повинні штурмувати південне узбережжя України.

Коли призначений вночі час Х минув, видання The Sun відредагувало свою статтю: тепер у ній йдеться, що напад може відбутися будь-якої миті, а «над Україною розвиднілося без жодного пострілу та падіння ракет, але атмосфера залишається напруженою».

У Mirror випустили новий матеріал, в якому констатували, що вторгнення не відбулося: «Російсько-українське вторгнення: жодних нападів уночі не сталося, тоді як дедлайн Путіна о 3 годині ночі минув».

У Кремлі заявляють про відведення військ після навчань та жартують щодо вторгнення

У Росії напередодні дані західних видань назвали «порожнім та безпідставним нагнітанням напруженості». «Справді, від цього лихоманить весь світ, це не що інше, як абсолютно безпрецедентна інформаційна кампанія з провокування та нагнітання напруженості в Європі», – заявив прес-секретар президента Дмитро Пєсков.

У Кремлі вважають «згубною, дуже поганою практикою ось так кидатися словами, звинувачувати, що хтось на когось нападе, починати евакуацію дипломатів, оголошувати про те, що вони знищуватимуть у посольствах обладнання, перерізатимуть телефонні проводи тощо».

За словами Пєскова, Путін взагалі жартує на тему дат імовірного вторгнення – «просить дізнатися, чи ніде не публікується точний час у годинах, коли почнеться війна».

Воєнний стан в Україні: як і за яких умов можуть запровадитиВоєнний стан в Україні можна запроваджувати у разі збройної агресії або загрози нападу. Хто це може зробити та які обмеження для населення можуть бути – у матеріалі.

Просто миротворцем себе показав і сам Володимир Путін: за його словами, Росія війни не хоче. «З приводу того, хочемо ми цього чи ні (війни у Європі – ред.). Звичайно, ні! Саме тому ми й висунули пропозиції про переговорний процес, результатом яких має бути домовленість щодо забезпечення рівної безпеки всіх, включаючи нашу країну», – заявив він.

Окрім Путіна, жартують про вторгнення й у Міністерстві закордонних справ Росії. Сьогодні вранці спікер Захарова написала: «Прохання до засобів масової дезінформації США та Британії Bloomberg, The New York Times, The Sun тощо – оголосіть графік наших «вторгнень» на наступний рік. Хотілося б спланувати відпустку».

«Спокійно спали, вранці також спокійно та по-діловому розпочали робочий день», – додав Дмитро Пєсков.

Крім того, вже другий день поспіль у Росії заявляють про відведення військ від кордонів України. 15 лютого в Міністерстві оборони РФ заявили, що війська Південного та Західного військових округів, що межують з Україною, почали повертатися до місць постійної дислокації після навчань.

Сьогодні у відомстві заявили, що військова техніка підрозділів Південного військового округу залишила Крим і Керченським мостом прямує до місць постійної дислокації.

На Заході кажуть, що вторгнення Росії можливе «будь-якого дня»

За кілька годин до вторгнення за версією британських ЗМІ, з екстреним зверненням щодо України виступив президент США Джо Байден.

Він заявив, що наразі немає підтверджень відведення російських військ від кордону з Україною – цю інформацію перевіряє розвідка. За оцінкою США, на кордоні з Україною розміщено близько 150 тисяч російських військових. «Вторгнення досі залишається цілком можливим», – наголосив президент.

Байден запевнив, що у разі нападу США всіляко підтримають Україну, проти Росії буде запроваджено потужні санкції, а газопровід «Північний потік-2» не запрацює. Втім, Америка, як і раніше, пропонує вирішити всі питання дипломатичним шляхом та закріпити досягнуті з Росією домовленості на папері.

Держсекретар Ентоні Блінкен, своєю чергою, припустив, що Росія може вчинити «акт агресії» проти України цього тижня: «Починаючи з цього тижня акт агресії цілком можливий, якщо ми подивимося на те, що відбувається з розгортанням російських військ навколо України. Люди повинні розуміти інструменти, які росіяни використовували в минулому та використовують досі, включаючи провокації, щоб виправдати заплановане вторгнення».

Кризова дипломатія: з ким зустрічався і кому телефонував Зеленський на тлі загрози від РосіїВолодимир Зеленський з початку року особисто зустрівся і говорив телефоном із лідерами США, Німеччини, Франції, Туреччини, Великої Британії, а також генсеком НАТО та топчиновниками ЄС.

Про як і раніше високий ризик вторгнення Росії сьогодні заявили в Міністерстві оборони Великої Британії. Бен Воллес повідомив, що за даними розвідки, РФ на українському кордоні сконцентрувала 60% усієї сухопутної бойової могутності, значні сили розміщені і в морі.

У НАТО поки що теж не можуть підтвердити відведення військ від кордонів України. За словами генсека Єнса Столтенберга, Альянс бачить лише нарощування військової присутності Росії.

«Ще належить з'ясувати, чи відбувається відведення російських військ. Ми бачимо, що вони збільшили кількість військ і ще більше підрозділів перебувають у дорозі», — сказав сьогодні Столтенберг.

Нові терміни можливого нападу озвучили у зовнішній розвідці Естонії: у доповіді йдеться про те, що Росія буде готова до вторгнення в Україну з другої половини лютого. «Російські Збройні сили готові розпочати повномасштабну військову операцію проти України з другої половини лютого. Як тільки військової готовності буде досягнуто, для початку операції буде потрібно лише політичне рішення», – йдеться у документі.

Загроза російського вторгнення: як реагує українська влада

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вчора коментував заяви Росії про відведення військ: за його словами, Україна повірить у це, коли побачить.

Президент Володимир Зеленський сьогодні підтвердив, що Україна поки що не фіксує відведення російських військ від свого кордону. «Чесно кажучи, ми реагуємо на реальність, яку маємо, і поки що ми не бачимо жодного відступу. Ми лише чули про це. Коли війська відійдуть, то побачимо. Не лише розвідка чи військові – ми все це побачимо. Але поки що це лише заяви», – заявив Зеленський.

Міністр оборони Олексій Резніков сьогодні вранці випустив заяву, в якій йдеться, що Україна готова до будь-яких сценаріїв щодо російського вторгнення. «Я неодноразово говорив, що наша розвідка все бачить. Що ми на постійному зв'язку із партнерами. Що наші дані збігаються. І що Україна готова до будь-яких сценаріїв. Сьогодні вранці, як і щодня, я отримав чергові відомості із цифрами та фактами. Вони повністю відповідають нашим прогнозам і не містять нічого несподіваного», – запевнив він.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало про можливі сценарії російського вторгнення в Україну та повномасштабної війни.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: