Щедрість жебраків. Колонка Леоніда Швеця

Читать на русском
Леонід Швецьполітичний оглядач

Чого у Зеленського не відібрати, так це його прагнення до проєктів яскравих та масштабних. Він і «Квартал 95» розкочегарив так, що той лунав з кожної праски і в кожній маршрутці, і кіновиробництво з собою в головній ролі поставив на конвеєр, який заповнював продукцією весь російськомовний відеопростір. Насмілюсь припустити, що вимушене звуження масштабів діяльності після початку війни з Росією і підштовхнуло актора-підприємця до найграндіознішої авантюри всього його життя, з новими захопливими перспективами: стати «наче головним», а Олену зробити «ніби як першою».

Український виборець, треба зауважити, зовсім не розпещений неабиякими постатями та вчинками політиків, і для когось зухвалість пропозиції Володимира Зеленського сама по собі стала достатньою підставою, щоб віддати за нього голос, а когось зміцнила у небажанні голосувати за інших. І вже в новій якості і володіючи абсолютно іншими можливостями, він почав знову дивувати і зачаровувати.

Специфіка політичної діяльності, однак, інша, ніж у шоу-бізнесі. На концерт глядачі йдуть, налаштовані відпочити та повеселитися, зірці заздалегідь раді. Президент же за визначенням перебуває під постійною підозрою, і навіть та довіра, яка йому перепадає, це завжди лише аванс, який треба постійно відпрацьовувати. Досить швидко стали зрозумілі й інші межі дозволеного. Чудова ідея з'їхати з проклятої будівлі ЦК КПУ на Банковій швидко здулася після того, як з'ясувалась ціна питання і пов'язаний з ним головняк.

Бюджет на 2022 рік: чи є гроші на обіцянки ЗеленськогоЧи є у державному бюджеті-2022 гроші на обіцянки Володимира Зеленського, проаналізувало Слово і діло.

Але перші розчарування не перебили смаку до великих проєктів. Найграндіознішим із них стало «Велике будівництво», яке перетворилося на головний рекламний продукт чинної влади. За три роки планувалося витратити 240 мільярдів гривень. Як справи з реальною фінансовою стороною, нехай кажуть фахівці, нефахівці здогадуються, що ця історія годує «слуг» у багатьох сенсах.

Здавалося, «Велике будівництво» не переплюнути, але до планів будівництва 16 регіональних аеропортів додалася ініціатива створення національного авіаперевізника, дуже недешева тема. Запущена історична та культурна спадщина зажадала «Великої реставрації», теж витратна річ. Біда з екологією викликала до життя проєкт «Зелена країна», той самий, що передбачає висадку мільярда дерев за три найближчі роки. Міністр захисту довкілля та природних ресурсів якось порахував, що на це потрібно два мільярди, але дві гривні на дерево – це якась дивовижна калькуляція, і міністр, виходить, дивовижний.

Але свист мільярдів перетворився на звичний звуковий фон. На велику термомодернізацію – утеплення житлового фонду та громадських будівель – планується витратити 300 мільярдів, із них третина – у найближчі три роки. Сюди ж «ковідна тисяча», а згодом і оплачена бустеризація. На реформу армії, її професіоналізацію, суттєве кількісне збільшення та покращення матеріально-фінансового забезпечення – сам Бог велів і Путін із Лукашенком підштовхнули.

На цьому тлі ідея у нападі шаленої благодійності забезпечити пенсіонерів смартфонами якось навіть губиться. Сотня мільярдів туди, сотня сюди, питати, звідки в найбіднішій країні Європи такі шалені гроші, немає сенсу, ми знаємо, що ні звідки. І дуже радіємо, коли союзники-партнери виділяють допомогу Україні, відриваючи кошти від власних потреб, а потреб національного господарства мало не буває.

Країна в занедбаному стані, у нас дійсно величезна кількість дірок, які треба латати, і розміри цих дірок вражають. Чудово, що Зеленський у своєму прагненні здивувати, обдарувати та потішити береться все за нові проєкти, але виглядає це більше, як естрадні номери, а не серйозні державні проєкти. Рутинна управлінська діяльність, мабуть, не приносить йому найбільшої радості, от і доводиться впорскувати сильнодійне. Непросто бути основним. А назад – нікуди.

Леонід Швець, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: