«Велика реставрація»: які об'єкти увійшли до програми

Читать на русском

У Міністерстві культури заявили, що 80% культурно-історичних пам'яток в Україні потребують серйозної реставрації, ще 30% – перебувають в аварійному стані. Щоб вирішити проблему, в рамках «Великого будівництва» стартує проєкт «Велика реставрація». У травні міністерство вже обрало 109 об'єктів для участі в програмі. Реалізація проєкту має розпочатися в 2021-му, на це в держбюджеті передбачено 2 млрд грн. А загалом за три роки планують відновити близько 150 об'єктів. Які пам'ятки потрапили у список – на інфографіці «Слово і діло».

У Києві в рамках «Великої реставрації» планують відремонтувати об'єкти в Києво-Печерській Лаврі і Софії Київській. У список також потрапив оперний театр, Національний художній музей, Києво-Могилянська академія, Музична академія імені Чайковського, Будинок органної і камерної музики, а також Прибутковий будинок.

У Львові хочуть відреставрувати оперний театр, драматичний театр, галерею мистецтв імені Возницького, бібліотеку імені Стефаника, Львівську політехніку і університет імені Франка. З Харкова до списку об'єктів потрапила університетська церква і бібліотека імені Короленка.

Програма «Велика реставрація» охопить також заповідники. Приведуть до ладу заповідники в Белзі, Бережанах і Кам'янці, заповідники «Качанівка» (Чернігівська область), «Батьківщина Тараса Шевченка» (Черкаська область), «Хотинська фортеця» (Хмельницька область), «Чигирин», «Замки Тернопілля» (Збараж), «Глухів», «Чернігів стародавній», «Поле Берестецької битви» (Рівненська область), «Давній Галич», Шевченківський національний заповідник (Канів), Кременецько-Почаївський заповідник.

Крім того, в програму внесли дендропарк «Олександрія» в Білій Церкві і замки в Луцьку і Меджибожі.

Нагадаємо, міністр культури Олександр Ткаченко пообіцяв зробити все для включення об'єктів «Великої реставрації» до Списку світової спадщини ЮНЕСКО.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: