Тисяча за вакцинацію: як купити ліки та на що можуть витратити гроші підлітки

Читать на русском
Хто і як може витратити тисячу за вакцинацію на ліки, на які послуги тисячу можуть витратити підлітки – у матеріалі.
Слово і діло

В Україні з середини грудня працює програма «єПідтримка» – українці, які вакцинувалися від коронавірусу двома дозами, можуть отримати тисячу гривень на спеціальні картки. Спочатку гроші можна було витратити лише на книги, спорт, квитки на поїздки всередині країни, театри, кіно та інші культурні заходи. Натепер програму розширили на купівлю ліків, крім того, отримати грошовий бонус можуть і вакциновані підлітки. «Слово і діло» розібралося, хто і як може скористатися нововведеннями.

Нагадаємо, щоб отримати тисячу за вакцинацію, потрібно мати в додатку «Дія» сертифікат про вакцинацію. Потім:

  • у розділі «Послуги» вибрати опцію «єПідтримка»;

  • обрати запропонований банк, на віртуальну карту якого надійдуть кошти;

  • підтвердити отримання віртуальної картки. Кошти надійдуть протягом двох днів, витратити їх можна протягом чотирьох місяців.

Віртуальну картку можна оформити офлайн у відділенні банку.

Ліки на ковідну тисячу: хто і як може витратити

З 24 січня на гроші програми «єПідтримка» українці віком від 60 років можуть купити ліки. Умова все та ж – наявність зеленого COVID-сертифіката. Вік покупця банки перевірятимуть на момент проведення платежу.

Тисячу можна витратити як на ліки, що видаються за рецептом, так і безрецептурні. Не можна купувати засоби з недоведеною ефективністю, біологічно активні добавки чи медичні прилади.

Придбати ліки можна безпосередньо в аптеці, розплатившись за допомогою смартфона (для цього має бути функція безконтактної оплати NFC). Також оформити купівлю ліків можна через інтернет, розплатившись онлайн.

Як отримати тисячу без смартфона чи без «Дії»

Поки що лише два банки видають пластикові картки для програми «єПідтримка» – Monobank та Альфа-Банк. Але отримати їх можна лише за наявності профілю у «Дії».

Українці, які не мають програми «Дія», смартфона, рахунків у банку зможуть отримати тисячу гривень за вакцинацію з другого або третього кварталу 2022 року.

«Ми зробили ставку на цифровий канал отримання цих коштів як найефективніший і найшвидший. Для тих людей, які не спроможні отримати кошти цифровим способом або через відсутність програми «Дія», або через відсутність цифрового банкінгу, або через відсутність пластикових карток, буде в другому кварталі або в другому півріччі запропоновано механізм отримання цих коштів», – повідомили в Офісі президента.

«Бонусна» тисяча для підлітків: як отримати і на що можна витратити

З 7 лютого скористатися програмою «єПідтримка» можуть вакциновані українці віком від 14 до 18 років.

Отриману тисячу можна буде витратити на внутрішні пасажирські перевезення, книги, кіно, друковані ЗМІ, товари спортивного призначення, шкільне приладдя, канцелярські товари, здобуття дошкільної, позашкільної, професійної, вищої освіти, заняття у гуртках та секціях, харчування у навчальних закладах, проживання у гуртожитках.

Алгоритм отримання «бонусної» тисячі такий самий, як і для дорослих: потрібно відкрити картку в одному з банків-партнерів та подати заявку у додатку «Дія».

Якщо у підлітка немає банківської картки, її можна відкрити у ПриватБанку та Альфа-банку. Потрібно особисто прийти до відділення з паспортом та ідентифікаційним кодом.

Як ще планують розширити програму «єПідтримка»

Українцям, які отримали бустерну дозу вакцини, додатково виплачуватимуть 500 гривень. Можливість отримати «бонус» з'явиться орієнтовно у березні.

Купувати ліки на тисячу незабаром зможуть не лише пенсіонери, а й люди з інвалідністю І та ІІ груп.

Крім того, уряд протягом лютого має дозволити використати кошти «єПідтримки» для оплати комунальних послуг. Але це буде доступно лише громадянам старше 60 років.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, як може розвиватися ситуація з коронавірусом у 2022 році у світі та Україні.

Скільки ПЛР-тестів роблять в Україні щомісяця – на інфографіці.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: