Подкаст «Словом» за 25 січня: нове засідання РНБО та виплати за бустерну вакцинацію

Читать на русском
Головні новини та аналітика станом на 25 січня - в авторському подкасті. Коротко розповідаємо про те, що досліджували протягом доби.‌
Подкаст «Словом»slovoidilo.ua

Про повернення українського парламенту до роботи після місячної перерви. Про реакцію МЗС України на повідомлення щодо евакуації співробітників посольства США у Києві. Про засідання Ради національної безпеки та оборони України. А також про нові опції для використання бонусів за своєчасну вакцинацію для українців. Щоправда, не усіх. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Погоджувальна рада: за що готові голосувати групи та фракції

Верховна рада повертається до пленарних засідань після місячної перерви. У вівторок парламент має розглянути законопроєкт про протидію поправковому спаму і про посилення кримінальної відповідальності за підробку COVID-сертифікатів. На середу запланований законопроєкт про зниження податкових ставок для учасників ринку азартних ігор, законопроєкт щодо поділу функцій МВС та ДСНС, а також питання захисту політв'язнів та їхніх сімей.

У четвер запланували розгляд президентського законопроєкту про економічний паспорт українця. У п'ятницю під час години запитань до уряду заслухають: прем'єр-міністра Дениса Шмигаля щодо енергетичної безпеки України, міністра оборони Олексія Резнікова про ситуацію на українсько-російському кордоні, голову МОЗ Віктора Ляшка щодо ситуації з COVID-19 у країні.

Голова Верховної ради Руслан Стефанчук на Погоджувальній раді запропонував терміново ухвалити постанову про звернення українського парламенту до ООН, Європарламенту, урядів та парламентів інших країн щодо неприйнятності військового шантажу з боку Росії.

Стефанчук також розповів про ситуацію з рівнем захворюваності на коронавірус у Раді: зараз хворіють 11 нардепів та 34 працівники парламентського апарату.

У «Слузі народу» заявили, що у нинішній ситуації завдання Верховної ради – «зберігати спокій та підтримувати економіку». У фракції також закликали розглянути цього тижня законопроєкти про віртуальні активи, питну воду та основи державної регіональної політики.

В «Опозиційній платформі – За життя» вважають, що повідомленнями про можливий наступ Росії українців відволікають від ситуації з тарифами, економікою та «розкраденим коронавірусним фондом».

«Європейська солідарність» вимагає провести закрите засідання Ради за участю всього найвищого військового політичного керівництва та президента Володимира Зеленського, щоб обговорити російську загрозу. У фракції, крім того, вимагали спрямувати кошти на підвищення зарплат військовим та закликали забезпечити закупівлю бронежилетів, касок та пального.

Лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко заявила, що сьогодні розгортається повномасштабна та жорстка кампанія із «залякування» України, щоб примусити її до виконання Мінських угод та імплементації «формули Штайнмаєра». «Якщо Мінські домовленості та «формула Штайнмаєра» стане реальністю, вважайте, що Україну взято під політичний контроль країни-агресора» – зазначила вона. Тимошенко також повідомила, що її команда офіційно звернеться до президента «для того, щоб не просто створити уряд національної єдності, а надати перші програми, як країну виводити з безвиході».

Від «Голосу» виступала нова керівниця фракції Олександра Устінова. Вона також вважає, що Україну шантажують заради виконання Мінських угод. «Голос» пропонує всім зареєструвати звернення до виконавчої влади з певним першочерговим планом дій.

Що за план і про що ще йшлося на Погоджувальній раді, за що фракції та групи готові голосувати під час останнього тижня роботи шостої сесії - про це читайте докладніше у нашому спецматеріалі з інфографікою на сайті та в телеграм-каналі.

До речі, «Слово і діло» починає підбивати підсумки роботи шостої сесії Верховної ради. Ми вже писали, чиїми голосами ухвалювалися закони в сесійній залі. А також опублікували інфографіку про те, скільки Рада підтримала законів авторства нардепів, президента та Кабміну.

В МЗС України розкритикували рішення західних країн щодо евакуації дипломатів

Рішення Держдепартаменту США про евакуацію членів сімей співробітників посольства США у Києві є передчасним. Таку думку озвучили у МЗС України.

«Поважаючи право іноземних держав на безпеку своїх дипломатичних місій, вважаємо такий крок американської сторони передчасним та проявом надмірного застереження. Фактично кардинальних змін у безпеці останнім часом не відбулося: загроза нових хвиль російської агресії залишається постійною з 2014 року, а накопичення російських військ біля державного кордону почалося ще у квітні минулого року» - йдеться у заяві.

У МЗС звертають увагу, що рішення Держдепу не означає, що всі співробітники американського посольства зараз виїдуть з України. Посольство продовжить працювати повноцінно.

«Члени дипмісії отримали можливість виїхати, якщо вони мають таке бажання. Проте їхній від'їзд зовсім не є обов'язковим» - сказано в повідомленні. У МЗС заявили, що Росія зараз докладає активних зусиль для дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні.

«В українському та міжнародному медіапросторі поширюється велика кількість дезінформації, маніпуляцій та фейків, щоб посіяти паніку серед українців та іноземців, залякати бізнес, підірвати економічну та фінансову стабільність нашої держави. У цій ситуації важливо тверезо оцінювати ризики та зберігати спокій» - додав речник МЗС Олег Ніколенко.

При цьому радник глави Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що рішення Держдепу про евакуацію членів сімей та частини співробітників посольства США в Києві викликане не стільки зростанням загрози вторгнення РФ, скільки логікою внутрішньополітичної ситуації в США.

Нагадаємо, Держдеп США дозволив своїм дипломатам добровільно залишити Україну. Водночас членам їхніх сімей наказали виїхати з країни.

Голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель наголосив, що Європейський Союз не має наміру евакуювати родини дипломатів з України.

Про що можуть свідчити такі дії країн та чому це – не має бути приводом для паніки - читайте у коментарі політолога Ігоря Петренка на «Слово і діло».

Засідання РНБО 24 січня: підсумки

Секретар РНБО Олексій Данілов прокоментував чутки про можливе вторгнення на територію України Російської Федерації. Дослівно: «Ситуація яка є, вона є цілком для нас зрозумілою. Немає ніяких на сьогодні приводів для того, щоб ми з вами панікували» - сказав Данілов на брифінгу після засідання Ради національної безпеки та оборони України.

Президент Володимир Зеленський напередодні скликав засідання РНБО, на порядку денному якого зокрема були питання заходів із забезпечення національної безпеки від внутрішніх та зовнішніх загроз.

А ще президент заявив, що українці, вакциновані третьою (бустерною) дозою, отримають додатково 500 грн у рамках програми єПідтримка.

До того ж в Україні буде розширено кількість послуг, які зможуть оплатити українці за допомогою тисячі гривень за вакцинацію.

«Ми додатково розширюємо програму для літніх людей. Вони будуть мати можливість використовувати ці гроші (тисячу за вакцинацію, - ред.) на оплату комунальних послуг» - заявив Зеленський у своєму відеозверненні.

За його словами, тисячу за вакцинацію на оплату комунальних послуг зможуть витратити люди старше 60 років.

Своєю чергою прем'єр-міністр Денис Шмигаль спростував ймовірне збільшення тарифів на комунальні послуги в Україні. «Тарифи на електроенергію, газ та комунальні послуги не будуть змінюватися до кінця опалювального сезону»- заявив прем'єр на брифінгу за підсумками засідання РНБО.

І нагадав, що з 24 січня повністю вакциновані українці віком від 60 років можуть витратити тисячу гривень, яку вони отримали у рамках програми «єПідтримка», на ліки.

Як оформити «бонусну» тисячу та на що можна витратити кошти, дивіться на нашій інфографіці на порталі.

Як святкували дні народження українські президенти

А і ще ж один цікавий момент - Володимир Зеленський 25 січня святкує свій 44 день народження. Свій перший день народження на посаді президента Зеленський відзначив в ОПУ, а минулого року, як повідомлялося, у розпал карантину, на його честь влаштували приватну вечірку.

«Слово і діло» пропонує згадати цікаві подробиці того, як свого часу святкували свої дні народження українські президенти.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: